Nem tilos a zsír!

További fejlemények a brit táplálkozásügyi botrányban! Az ajánlásokkal ellentétben mégsem kell elkerülnünk sem a vajat, sem a zsírosabb ételeket, tejtermékeket?

Korábban már zsírosabb húsokról már ne is beszéljünk. Az 1983-ra datálható, britek és amerikaiak által elfogadott ajánlások mögött ugyanis nincsen tudományos bizonyíték. Az, hogy a napi energiabevitelünk 30 százaléka lehet csak zsír, aminek az egyharmada lehet csak telített zsír, egyszerűen téves. Ezek hatására is következett be a világszerte tapasztalható elhízás, mivel sokan ezen szabályok miatt álltak át a szénhidrátokfogyasztására.

Kevesebb zsír vagy kevesebb szénhidrát? Ha választanunk kellene, hogy kenyér vagy vaj legyen a diétánkban, melyikre voksolnánk? Van jó válasz! Míg az Open Heart szaklapban megjelent tanulmányt mind az angol, mind az amerikai táplálkozásügyi szervek kritizálják, több szakértő is felszólalt az új, zsírbarát vélemény mellett. Iain Broom professzor, a Robert Gordon University kutatója például azt állítja, a brit és az amerikai kormány gyakorlatilag elpusztította a tejipart azzal, hogy a már említett termékekkel összekötötte a szív- és érrendszeri problémák tömkelegét. Azzal, hogy a szénhidrátfogyasztás a napi energiabevitel felével lett egyenlő (legalábbis ajánlott), be lett biztosítva az elhízás és a kettes típusú cukorbetegség. Broom egészen addig merészkedett, hogy kimondta, a brit kormány egy olyan kísérletet folytatott, amely kicsúszott a kontroll alól, a brit nemzet pedig egyre egészségtelenebbül él, miközben meg van győződve arról, hogy egészségesen eszik.

Tudta, hogy a koszorúér-betegség a nyugati társadalmak népbetegsége?

Az ajánlásokkal ellentétben mégsem kell elkerülnünk például a szalonnát?

Mindemellett nem ez az első alkalom, hogy a kutatók rámutatnak a hibás értelmezésekre, többen állították már ugyanis azt, hogy a szívrohamok és a telített zsírok közti egyenlőségjel csak egy mítosz, ráadásul még annak is téves. Tavaly például 72 kutatás adatait vetették össze kutatók egyfajta metaelemzés során, amely révén 18 ország több mint 600 ezer résztvevőjének adataiból tudtak dolgozni. Az összesített adatok szintén ellentmondtak a több mint 30 éves táplálkozásügyi berögződéseknek.

Míg az 1983-as ajánlatok a korábban említett számokkal (30 százalék napi összbevitel, 10 százalék telítettzsír-arány) dolgoztak, az 1991-es változtatások a zsírbevitelt a napi energiabevitel 35 százalékára emelték. A javaslatok annak ellenére sem változtak, hogy azóta több javaslat is sugallta, nincs a zsírok és a szívrohamok között kapcsolat. A becslések szerint jelenleg Angliában a telített zsírok a napi fogyasztás 12 százalékát teszik ki.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Kora délutánig általában sok napsütésre van kilátás, csak délen lehet néhány helyen zápor vagy zivatar. Késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és dél felől egy zivataros zóna kialakulása, érkezése valószínű. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra