Ételek, amelyekben sok a rejtett cukor

Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen ételekben lehet rejtett cukor, akkor még úgy is bőven kerülhet belőle a szervezetünkbe, hogy közben tudatosan próbáljuk csökkenteni a cukorfogyasztást.

A hozzáadott cukrot nem véletlenül nevezik édes méregnek is. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy rossz hatással van a testsúlyunkra, az egészségünkre, sőt, még a bőrünkre is. A hízás, a betegségek és a bőrhibák megelőzése érdekében tehát ajánlott kerülni az alábbi élelmiszereket.

Öntetek, szószok

A boltokban kapható szószokban és öntetekben például jelentős mennyiségű cukor van. A majonéz, a cézár öntet, a ketchup, sőt még a mustár is tartalmaz cukrot, ráadásul nem is keveset.

Sokak kedvence, a mogyoróvaj szintén tele van cukorral. Ha egészséges verziót szeretnénk belőle, akkor vagy készítsük el magunknak, vagy vegyünk olyat, amiről biztosan tudjuk, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot. A cukor eltitkolt veszélyeiről itt olvashat!

A bolti tésztaszószok helyett is jobban járunk, ha inkább saját magunk készítünk valamit otthon. Ha mégis boltit veszünk, alaposan olvassuk át a címkéjét, mert egy egyszerű paradicsomos szószban adagonként akár 12 gramm cukor is megbújhat.

Joghurtok és aszalt gyümölcsök

A joghurtot sokan azért fogyasztják, mert egészségesnek hiszik. A natúr változat valóban jót tesz az egészségünknek, a gyümölcsjoghurtokban viszont meglepően sok a cukor - még a diétás változatokban is.

Az aszalt gyümölcsök egészségesek, de igazi cukorbombák is egyben. Nem véletlen, hogy a diétázóknak gyakran javasolják, hogy mérsékeljék a gyümölcsfogyasztást a bennük található cukor miatt. Mivel az aszalás következtében a gyümölcsök összezsugorodnak, ebben a formában sokkal többet eszünk belőlük, mint nyersen. Így viszont pillanatok alatt komoly mennyiségű cukrot juttathatunk a szervezetünkbe.

gyümölcs, aszalt gyümölcs, mazsola, egészséges nassolnivalók, cukor, cukortartalom, rejtett cukor, cukorbevitel
Az aszalt gyümölcsökkel is rengeteg cukrot vihetünk be. Fotó: 123rf

Kenyérfélék és felvágottak

Kevesen gondolnák, de a kenyérfélékben is van cukor. Méghozzá szeletenként körülbelül 2 gramm, ami majdnem egy teáskanálnyi mennyiség. Sőt, egyes olcsóbb kenyerek gyakran magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal készülnek, ami különösen egészségtelen.

Szintén meglepő lehet, de a bolti felvágottakban is van cukor, annak ellenére, hogy az ízük a legkevésbé sem édes. A legtöbbhöz a készítés során kukoricaszirupot vagy aszpartámot adnak.

Müzliszeletek és reggelizőpelyhek

A müzliszeleteket is sokan tartják egészségesnek. Többségük viszont valójában nem az, mert tele van cukorral. Ha megnézzük a csomagolásukat, látni fogjuk, hogy egy ilyen csemege darabonként akár 12 gramm cukrot is tartalmazhat.

A különféle reggelizőpelyheket is felejtsük el, ha kerülni akarjuk a rejtett cukrokat. Egy adag ugyanis akár 13-20 gramm cukrot is tartalmazhat, ami első étkezésre nem igazán jó ötlet - és a többire sem.

Forrás: care2.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)