Élelmiszerek, amelyek sokáig elállnak

Ha nagy tételben vásárolunk, az nemcsak a pénzspórolásban segíthet, hanem abban is, hogy kevesebb hulladékot termeljünk. Ez persze csak akkor igaz, ha mindent el is fogyasztunk, amit megvettünk - éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyik élelmiszer mennyi ideig áll el.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket akár 1,5-2 évig is elállnak, ha megfelelően tároljuk őket. Mutatjuk, mikből érdemes bespájzolni az akciók alkalmával!

Chiamag és fahéj

Chiamagból például bátran vehetünk nagyobb mennyiséget, mivel 18 hónapig eláll. Nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek, hiszen sok benne az omega-3 zsírsav, a rost, a magnézium, a kalcium és az antioxidáns is. Sokak kedvenc reggelijének alapanyaga, a zabpehely pedig körülbelül egy évig őrzi meg frissességét.

Az őrölt fahéjból szintén bespájzolhatunk, mivel légmentes záródó tartóban akár 3-4 évig is megőrzi a frissességét. Sóból ugyancsak bármennyit vásárolhatunk, mert jól záródó edényben tárolva korlátlan ideig megőrzi a minőségét - nem véletlen, hogy a sóval tartósítás régebben igen népszerű szokás volt.

zabpehely, chiamag, fagyasztott gyümölcs, olajos magvak, fagyasztott zöldség, élelmiszerek, szavatossági idő
A zabpehely, az olajos magvak és a fagyasztott gyümölcsök sokáig elállnak. Fotó: 123rf

Kókuszzsír és szárazbab

Vannak olyan olajok, zsiradékok, amelyeknek néhány hónap alatt lejár a szavatosságuk - az olívaolaj például bontatlan csomagolásban egy évig, felbontva pedig mindössze 3-5 hónapig áll el. A kókuszolaj, illetve a kókuszzsír azonban száraz, hűvös helyen tárolva akár három évig is fogyasztható marad, mivel ellenállóbb az oxidációval szemben, mint más növényi zsiradékok. A szárazbab is eláll a kamrában 1-2 évig, légmentesen záródó tartóban, csak az a fontos, hogy mindig áztassuk be, mielőtt megfőzzük.

Évente több millió tonnányi élelmiszert dobnak ki világszerte, pedig ezeknek az ételeknek több mint fele még fogyasztható lenne. Ennek oka, hogy sokan félreértelmezik a csomagolásokon látható dátumokat. Mit jelentenek pontosan ezek a jelzések? Mutatjuk!

Aszalt és fagyasztott gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök - nem meglepő módon - jóval tovább elállnak, mint a frissek. A mazsola , valamint a szárított barack, mangó, áfonya és szilva például fél évig eltartható bontatlanul, felbontás után pedig - a hűtőben tárolva - akár újabb hat hónapig fogyasztható marad.

A mélyhűtött bogyós gyümölcsök szavatossága 8-12 hónap, a zöldségeké pedig 8 hónap. Tehát ezekből is bátran vehetünk annyit, amennyi csak elfér a mélyhűtőnkben, hiszen vitamin- és rosttartalmuk fagyasztva is megmarad.

Diófélék és köretek

A diófélék és az olajos magvak általában egy évig állnak el bontatlan csomagolásban, felbontás után pedig körülbelül fél évig fogyaszthatók, ha a hűtőben tároljuk őket. Jó megoldás esetükben a fagyasztás is, így 6-12 hónapig állnak el.

A quinoából akár kilószámra betárazhatunk, mivel 2-3 évig megőrzi a minőségét, ráadásul remek teljes értékű növényi fehérjeforrás. A tojásmentes száraztésztákból is bátran vegyünk nagy tételt, mert ezek akár két évig is frissek maradnak. A rizsek közül a fehér és a vadrizs két évig őrzi meg szavatosságát, a barna rizs pedig egy éven át. De a hónapokkal ezelőtt megvásárolt teaféléket sem kell kidobnunk: a filteres teák 18-36 hónapig, a szálas változat pedig körülbelül két évig marad friss. A lényeg, hogy légmentesen záródó tartóban tároljuk őket.

Forrás: care2.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: