A világ legegészségesebb étrendjei

Bármennyire is távol vannak térben egymástól, a világ legegészségesebbnek tartott étrendjei számos dologban hasonlítanak egymásra. Hogyan illeszthetjük be ezeket a saját hétköznapjainkba? Ízletes utazásra invitáljuk!

A kutatók évtizedek óta tanulmányozzák a különböző tradicionális étrendeket, és igyekeznek megfejteni azt is, hogy egyes népcsoportok miért egészségesebbek, mint mások, miért lehet, hogy egy-egy országban jóval kisebb bizonyos betegségek előfordulása. Harley Pasternak amerikai táplálkozási tanácsadó egy 2010-ben megjelent könyvében három étrendet emelt ki, melyeket könnyen a legegészségesebbeknek tarthatunk a világon.

Tökéletes ruhaméret Praktikus kalkulátorunkkal megtudhatja, hogy a különböző országokban milyen méretű ruhákat érdemes választania. A mediterrán, az északi és az okinawai diéták követői meglehetősen távol élnek egymástól, de az étrendekben mégis találhatunk hasonlóságokat - ráadásul ezek nagyon távol állnak a hagyományos "nyugati" étrendtől. Például jóval kisebbek az adagok, az alapanyagok megválasztásával sokkal jobban igazodnak a helyben elérhető és szezonális termékekhez, nem adnak annyi adalékot (elsősorban sót, cukrot, sűrítőanyagot) az ételekhez. Amit a szakemberek szintén nagyon fontosnak tartanak: megadják a módját az étkezéseknek, ezek igazi családi, közösségi események. Lássuk, mit leshetünk el ezekből az étrendekből!

A mediterrán diétát Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban követik, az evés igazi szertartás, előnyben részesítik a házilag készített, hagyományos ételeket, és azokat a legszívesebben a családtagok, barátok körében fogyasztják el. A legfontosabb alapanyagok a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök, a gabonafélék, hüvelyesek, az olajos magvak, a hal és a szárnyasok. Két kiemelkedően fontos alapanyag az olívaolaj és a vörösbor. Sót, cukrot és vörös húsokat meglehetősen keveset fogyasztanak. A mediterrán étrend előnyös hatásairól számos tanulmány szól, a kutatások szerint csökkenti a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Az északi diétát tudósok alkották meg, alapja a hagyományos dán étrend, ám jóval kevesebb fehérjét, több teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz. Nagyon fontosnak tartják, hogy az alapanyagok (amennyire lehetséges) helyi termesztésűek, szezonálisak és biotermékek legyenek. Az étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök, egészséges péksütemények, a halak és a tojás képezi. Vörös húsokból, tejtermékekből , desszertekből és alkoholból sokkal kevesebbet fogyasztanak. Jellemző alapanyagok a zab és a rozs, a bogyós gyümölcsök, a repceolaj, a kapor, a gyökérzöldségek és a keresztesvirágúak. A legnépszerűbb halak a hering, a makréla és a lazac. A kutatások szerint az északi diéta csökkenti a szervezet gyulladásos folyamatait, felgyorsítja a fogyást, és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét is.

Az okinawai étrend is az egészségesek közé tartozik, ahol sok édesburgonyát, rizst, szóját esznek

Az okinawai étrend is az egészségesek közé tartozik, ahol sok édesburgonyát, rizst, szóját esznek

A hagyományos okinawai étrend alapja ennek a viszonylag szegény japán szigetnek a hagyományaiban keresendő. Az okinawaiak szerint nem tesz jót, ha teletömjük magunkat, ezért csak addig esznek, míg nagyjából 80 százalékig érzik magukat jóllakottnak. A legkedveltebb alapanyagok közé tartozik az édesburgonya, a rizs, a szója és a belőle készült termékek (például a tofu) és a zöld leveles zöldségek. Az okinawaiak kevesebb halat, húst és gyümölcsöt fogyasztanak. A kutatások szerint az okinawaiak lassan öregszenek, és a hagyományos étrendet követők várható élettartama jóval az átlag felett van. A krónikus betegségek is elkerülik őket. A szakemberek szerint ez nemcsak a felhasznált alapanyagoknak köszönhető, hanem annak is, hogy az okinawaiak a nyugati diétát követőknél jóval kevesebb kalóriát fogyasztanak el.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: