A sztívia lesz az új cukor?

Szeptember közepén táplálkozástudományi és egészségügyi szakértők nemzetközi csoportja fórumot tartott a sztíviáról a Globális Sztívia Intézet és a Nemzetközi Táplálkozástudományi Szövetség XX. Éves Nemzetközi Táplálkozástudományi Kongresszusán.

A sztíviát évszázadok óta fogyasztják természetes eredetű édesítőszerként. Ma már a nagy tisztaságú sztívialevél kivonatot használja az élelmiszeripar, élelmiszerekben és italokban egyaránt megtalálható szerte a világon.

Tudta, hogy otthon is bátran nekikezdhet a termesztésnek? Egy korábbi cikkünkben lépésről lépésre elmondjuk, mit kell tennie! Itt olvashat róla bővebben!

A sztíviáról

A sztívia növény Dél-Amerikából származik, ahol több mint 200 évvel ezelőtt először az őslakosok fogyasztották, akik a növény leveleit használták italok édesítésére, vagy egyszerűen csak édes íze miatt rágták a leveleket. Ma a sztívia világszerte több ezer élelmiszerben és italban lelhető fel. A sztívia levelei természetes módon édesek. Nagy tisztaságú sztívia kivonat előállításához a növényben található édes anyagokat oly módon nyerik ki, hogy a szárított leveleket vízbe (vagy pl. teába) áztatják, majd a legjobb ízű édes összetevőket - a szteviol-glikozidokat – kiválasztják és tisztítják. A nagy tisztaságú sztívialevél kivonat az élelmiszerek és italok széles skálájában megtalálható. Természetes eredeti íze segít a kalóriabevitel csökkentésében, mert a cukorhoz hasonló édes ízt ad.

A kongresszuson beszámoltak a legfrissebb kutatási eredményekről, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszereket - pl. sztíviát - fogyasztó személyek általában kiegyensúlyozottabb étrenden élnek.

Sztívia ültetvény Brazíliában

"Az emberek egyre inkább keresik a módját a bevitt kalóriák csökkentésének. A sztívia kiválóan alkalmazható azok számára, akik energia-egyensúlyukat javítani szeretnék, ugyanakkor nem akarnak, vagy nem tudnak lemondani az édes ízről. A sztívia természetes eredetű lehetőséget kínál, amely az egész család számára biztonságos választás" - magyarázta Dr. Ashwell, a GSI tudományos tanácsadója.

A sztívia előnyei

  • Kalóriamentes
  • Természetes forrásból származik
  • Fenntartható termesztés és termelés
  • Glikémiás index értéke nulla; diabéteszes betegek számára ideális
  • Gyermekek is fogyaszthatják
  • Főzéshez is felhasználható
  • Élelmiszerek és italok széles skálájánál alkalmazható édesítésre

A nagy tisztaságú sztívialevél kivonat használatát az Európai Unióban 2011 novemberében engedélyezték. A sztívialevél kivonat az első természetes forrásból származó kalóriamentes édesítőszer, amit bárki fogyaszthat. Tavaly világviszonylatban a sztíviával édesített élelmiszerek és italok több mint fele Európából származott. Egy nemrégiben az Egyesült Királyságban készült tanulmány szerint a tudatos fogyasztók 43 százaléka pozitív tapasztalatokról számolt be a sztíviával kapcsolatban (2013. márciusi EK Fogyasztói felmérés, GSI). A fogyasztók a sztívia természetes forrásból származó édes ízét számos élelmiszerben és italban - üdítőitalokban, gyümölcslevekben, ízesített vízben, édességekben, joghurtokban és egyéb tejtermékekben, illetve asztali édesítőszerekben - felfedezhetik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)