Súlyos betegségre utalhat a napközbeni álmosság

Ha valaki alszik sokat napközben, vagy gyakran érzi magát kifejezetten álmosnak nappal, az súlyos betegségekre, elsősorban a metabolikus szindróma megnövekedett rizikójára utalhat.

A metabolikus szindróma egy olyan tünetegyüttes, melyre a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a magas vércukorszint és a derék körül felhalmozódó súlyfelesleg (alma típusú elhízás) jellemez. A legújabb kutatási eredmények szerint ez a betegség szoros összefüggésben áll az alvás minőségével és mennyiségével. A kutatás eredményeiről az American College of Cardiology éves tudományos konferenciáján, Chicagóban számoltak be.

Az alvás rendkívül fontos egészségünk megőrzése szempontjából, az alváshiányt számtalan súlyos betegség megnövekedett rizikójával hozták már összefüggésbe, hozzájárulhat például az elhízás és a cukorbetegség kialakulásához is. Az Amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) felmérése szerint az emberek mintegy negyede nem alszik eleget, tíz százalékuk pedig krónikus álmatlanságban szenved. Ezt sokan napközbeni, délutáni szunyókálásokkal próbálják „pótolni”, azonban ezzel többet árthatnak, mint használnak.

A metabolikus szindróma napjaink egyik leggyakoribb összetett anyagcserezavara. Maga elé tudja idézni a sörpocakos, túlsúlyos, holdvilágarcú embertársait? Ők például valószínű, mindannyian érintettek. Kattintson! 2015-ben dr. Tomohide Yamada, a Tokiói Egyetem diabetológusa és kollégái bizonyítékot találtak arra, hogy azok, akik alkalmanként 60 percnél többet szunyókáltak napközben, 82 százalékkal nagyobb eséllyel néztek szembe a metabolikus szindrómával, mint azok, akik csak 30 percet aludtak. A cukorbetegség rizikója is megnőtt az egy órát szundikálóknál.

A folyamatos álmosság metabolikus szindrómára is utalhat

A jelenlegi kutatásban – mely a korábbi folytatásának tekinthető - dr. Yamada és kollégái összesen 21 korábbi tanulmány adatait vetették össze, így 307 000 embertől gyűjtött válaszokat elemezhettek. Olyan kérdéseket tettek fel nekik, mint például „gyakran szokott-e napközben szunyókálni?”, illetve „vannak-e problémái a napközbeni álmossággal?”, emellett pedig azt vizsgálták, hogy diagnosztizáltak-e náluk metabolikus szindrómát, cukorbetegséget vagy túlsúlyt.

Úgy találták, hogy azoknál, akik negyven percnél többet szunyókáltak napközben (vagy éppen gyakori és hosszan tartó napközbeni álmosságról számoltak be), jelentősen megnőtt a metabolikus szindróma rizikója: aki 90 percet is aludt, annál ez az arány akár 50 százalékkal is nőtt. Érdekes módon azonban ha valaki csak 30 percet, vagy annál kevesebbet szunyókált, a rizikója csökkent.

Dr. Yamada és csapata most további kutatásokat terveznek, mert szeretnék jobban megérteni, hogyan hat az alvás, illetve annak hiánya, valamint a napközbeni szunyókálás a metabolikus szindrómára és a különböző kardiovaszkuláris betegségekre. Emellett arra is igyekeznek választ találni, hogy esetleg előrejelezhet-e a napközbeni fokozott álmosság más egészségügyi problémákat is.

A szakemberek szerint a napközbeni, 20-30 perces szunyókálás nagyon jó hatással lehet az egészségünkre, a szellemi és a fizikai teljesítményünkre is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: