Metabolikus szindróma tünetei és kezelése

2014.03.05 11:30

 Szabó Emese

 dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvos

Mi a metabolikus-szindróma?

Metabolikus szindróma alatt azt értjük, amikor az anyagcserének több egymással párhuzamos zavara is van. Ezek alapvetően négy részre bonthatók: az egyik a zsíranyagcsere zavara, a második a szénhidrát anyagcsere zavara, a harmadik az elhízás, a negyedik pedig a magas vérnyomás.

A metabolikus-szindróma előfordulása

A probléma a férfiakat és nőket egyaránt érinti, jellemzően 20 éves kortól, de az előfordulás egyre gyakoribb a fiatalkorúak körében is. Tény az is, hogy nőknél a szindrómát a testsúlyproblémák miatt gyakrabban fedezik fel, mint a férfiaknál.

A metabolikus-szindróma okai

A tünetegyüttes hátterében genetikai hajlam is állhat, ám ennél sokkal fontosabbak az életmódbeli tényezők. Ezen belül a leggyakoribb ok a helytelen táplálkozás - azon belül is a többlet kalóriabevitel és az alkoholfogyasztás -, valamint a mozgásszegény életmód. A vérnyomás szempontjából hajlamosító tényező a túlzott sóbevitel, ami vérnyomás emelkedést okozhat.

A metabolikus szindróma tünetei

A szindróma első tünete egyértelműen a súlytöbblet, a betegeknek ez tűnik fel elsőként, de ugyancsak látványos szimptóma a magas vérnyomás is. Ez a kettő együtt már felvetheti a metabolikus szindróma gyanúját. A többi tünet - a magas vérzsírérték és a magas vércukor- vagy inzulinérték - már csak laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki egyértelműen.

A szindróma első tünete egyértelműen a súlytöbblet.

A szindróma első tünete egyértelműen a súlytöbblet.

A metabolikus-szindróma diagnózisa

A diagnózist a tünetek és a laboratóriumi eredmények alapján állítják fel az orvosok. Ahhoz, hogy a tünetegyüttest metabolikus szindrómaként lehessen definiálni, a tünetcsoport négy fő területéből az elhízás mellett legalább kettőnek meg kell jelennie.

A négy fő terület kritériuma a következő:
- Centrális elhízásnál a kritérium az, hogy a haskörfogat férfiaknál 94 centiméter, míg nőknél 80 centiméter feletti legyen.

- A trigliceridszintnek magasnak, 1,7 mmol/l felettinek, eközben a jó koleszterinszintnek alacsonynak kell lennie. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a HDL szint férfiaknál 1,03 mmol/l, míg nőknél, 1,29 mmol/l alatti.

- Az artériás vérnyomásnak meg kell haladnia a 130/85 higanymillimétert.

- Az éhgyomri vércukorszintnek át kell lépnie az 5,6 mmol/l-es értéket, illetve a betegnek korábban már diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegsége kell legyen. Ha az éhgyomri vércukorérték 5,6 mmol/l-nél alacsonyabb, ám a többi résztünet adott, akkor a cukoranyagcsere-zavar részdiagnózisának felállításához glükózterheléses tesztet is végezni kell, illetve meg kell nézni az inzulinszinteket is, tisztázni kell, van-e a betegnek inzulinrezisztenciája.

A metabolikus-szindróma kezelése

A kezelés e szindróma esetében főként életmódváltást jelent, azon belül elsőként az étrend megváltoztatását. A betegeknek át kell térnie alacsonyabb glikémiás indexű, zöldségből, gyümölcsből, teljes őrlésű gabonákból, meghatározott mennyiségű és minőségű sovány húsokból álló étrendre (tulajdonképpen cukorbeteg diétát kell tartaniuk). Fontos az is, hogy az érintetteknél ne a vacsora legyen a fő étkezés, hanem a beteg inkább többször egyen keveset a nap folyamán. Fontos a mozgás azon belül is azok a sportok, amelyek a kalóriát jobban égetik, a keringést jobban serkentik; tipikusan ilyen a kerékpározás, a futás, a kocogás és az evezés. Efféle mozgásformát legalább hetente háromszor érdemes végezni egy-másfél órán keresztül.

A betegek egy részének átmenetileg gyógyszert is szednie kell, akár a cukorbetegség, akár a magas vérnyomás miatt. A metabolikus szindróma kezelésénél viszont az a cél, hogy ezeket a gyógyszereket az életmódváltást követően el lehessen hagyni.

A metabolikus-szindróma gyógyulási esélyei

Ha a metabolikus szindrómát a szervi elváltozásokat megelőzően, anyagcsere-elváltozások alapján ismerik fel, akkor a betegség nagyon jól kezelhető, életmódváltással teljesen kordában tartható. Mivel a máj nagyon jól regenerálódik, a betegség akkor sem végzetes, ha csak akkor diagnosztizálják, amikor ez a szerv az elhízás miatt már elzsírosodott. Ha a beteg ilyenkor le tud fogyni, figyelni tud a testmozgásra és a diétára, még ha kell is gyógyszert szednie, akkor is gyógyultnak tekinthető, élethosszára nem lesz hatással ez a szindróma.


A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvosnak.

A metabolikus-szindróma megelőzése

A metabolikus szindróma kialakulását a hajlamosító tényezők, tehát az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód és az elhízás kerülése segíthet megelőzni.

A metabolikus-szindróma szövődményei

A metabolikus szindróma kezelése azért fontos, mert a tünetegyüttes nem csak azt jelenti, hogy valakinek "magas a vérnyomása" és "magas a vércukorszintje", hanem azt is, hogy a vele érintetteknél magas a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Azaz ha a problémát nem kezelik, akkor a magas vércukorérték, az elhízás, a magas vérnyomás és magas vérzsírszint szívinfarktushoz agyi érelzárósáshoz vezethet, stroke-ot okozhat; áttételesen a beteg halálát is okozhatja ezek a tünetek.

Hasznos tudnivalók

Ma már az orvosok ritkán beszélnek konkrétan metabolikus szindrómáról, ennek a tünetegyüttesnek egyre gyakrabban emelik ki inkább konkrét elemeit. Tipikusan ilyen az inzulinrezisztencia, amit már sokszor külön problémaként kezelnek. Azt, hogy a páciens inzulinrezisztens-e, alapvetően a HOMA-index alapján tudják meghatározni az orvosok - az index az éhgyomi vércukor és az éhgyomi inzulin szorzatából számolandó, úgy, hogy ezt a szorzatot elosztják 22,5-el. Inzulinrezisztencia-hajlamra az utalhat, ha ez az index 2 fölött van, ha az érték meghaladja a 4-et, már inzulinrezisztenciáról van szó.

Kategória: Anyagcsere-betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Metabolikus szindróma kezelésére! További kérdésem van Metabolikus szindróma témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-12, -5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában kissé felhős lesz az ég, de nyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag