Hány kalóriát hagyjunk el naponta, hogy fogyjunk?

Új webes alkalmazással állt elő az amerikai egészségügyi intézet, a NIH, amelynek segítségével kiszámolhatjuk, naponta mennyivel kell kevesebbet ennünk ahhoz, hogy eredményesen fogyhassunk.

Az alkalmazás a súlyunk mellett a magasságunkat, életkorunkat, nemünket is megkérdezi, illetve azt is, hogy mennyit mozgunk, illetve sportolunk - ezen adatok birtokában pedig megmondja, mennyit kell ennünk naponta ahhoz, hogy adott időn belül elérjük a vágyott testsúlyt.

Kalkulátorunk kiszámítja, hogy az Ön által megjelölt élelmiszerek mennyi energiát, hány kalóriát tartalmaznak! Kattintson! Ez az alkalmazás az elmúlt évek fogyással kapcsolatos kutatási adatait alapul véve működik, így a kutatók szerint a legreálisabb adatokat adja majd. Eredetileg kutatási eszköznek fejlesztették ki, de annyi embert érdekelt, hogy úgy döntöttek, hogy a közegészség javítása érdekében közkinccsé teszik. Emellett a rendszer az amerikai mezőgazdasági minisztérium üzemeltette étrend- és fogyásfigyelő SuperTracker adatbázisához is hozzá van kötve, ezért a legpontosabb kalóriaadatokkal dolgozik.

Az új kutatási adatok használata azért is jelent változást, mert a diétázók világszerte ahhoz az elvhez tartották magukat, hogy ha naponta 500 kalóriával kevesebbet eszünk, eredményes fogyási tempót generálhatunk. Egészen eddig. A NIH egyik kutatója, Dr. Kevin Hall szerint ez a feltevés téves: a 3500 kalóriás heti mínusz csak laboratóriumi körülmények között működne. Az emberi szervezet alkalmazkodik a környezetéhez és folyamatos változásokon megy keresztül, így kétszer annyit, azaz 7000 kalóriát kell elhagynunk hetente.

Kiszámolhatjuk, mennyivel kell kevesebbet ennünk ahhoz, hogy eredményesen fogyhassunk

A kutató elmondta: a diétázók nyilván nem fognak örülni, hogy meg kell sokszorozniuk erőfeszítéseiket, de változó környezetben, változó körülmények között élünk, és mivel életmódunk folyamatos változásban van, nekünk is meg kell tudnunk változtatni módszereinket, ha eredményeket szeretnénk elérni . Hall véleménye természetesen számos ellenvéleményt kapott már dietetikusoktól, akik szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy a heti 3500 mínusz kalória mérhető fogyást eredményez.

A fogyás folyamata egyébként is változékony: az első héten például inkább vizet veszítünk, mint zsírszövetet. A fogyás során ugyanis a szervezet először glikogénraktárát dolgozza le - ez szénhidrátégetést és a szénhidráthoz csatlakozó víz elvesztését jelenti. A második és harmadik héten, miután már nincs bennünk glikogén, a sűrűbb zsírszövetet kezdjük feldolgozni. A huzamosabb és folyamatos fogyás hatására azon sejtjeinket is elveszítjük, amelyeknek energiára van szükségük (ilyenek például az izmok), emiatt anyagcserénk is lelassul - mintegy alkalmazkodva a diétához, ugyanis az agy folyamatosan azt üzeneteket küldi, hogy a szervezet nem éhezhet, ezért takarékoskodnia kell az energiával.

Forrás: DailyMail

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)