Belázasodhatunk-e a stressztől?

A stressz egyes esetekben óriási terhet ró a szervezetre. Alvászavarokhoz és hasmenéshez vezethet, de akár még a menstruációs ciklust is felboríthatja. De vajon befolyásolhatja-e a testhőmérséklet? Mutatjuk, mit tudunk eddig erről a kérdéskörről.

Az emberi test normál hőmérséklete 36,1 és 37,2 Celsius-fok között alakul, a 38 foknál magasabb testhőmérsékletet pedig már láznak tekintik. A láz általában valamilyen fertőzés vagy egyéb betegség számlájára írható, de sokan azt feltételezik, hogy bizonyos élethelyzetek is vezethetnek testhőmérséklet-emelkedéshez – a gyerekeknél például a fogzást és a védőoltásokat, felnőttkorban pedig a menstruációt és az erős stresszhatást is összekapcsolták már a hőemelkedéssel vagy lázzal. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg a Health korábbi cikke nyomán, hogy vajon tényleg belázasodhatunk-e a stressztől.

láz, láz okai, pszichogén láz, stressz, stresszes életmód
A stressz egyes esetekben óriási terhet ró a szervezetre. Fotó: Getty Images

Ha a stressz folyamatosan támad, a szervezet védtelenebb

„A stressz kiválthat bizonyos élettani elváltozásokat, például kipirosodást, kivörösödést. A test maghőmérsékletét azonban még ekkor sem változtatja meg” – nyilatkozta Donald Ford, a Cleveland Clinic családorvosa. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal is, hogy a folyamatosan fennálló stressz képes olyan károkat okozni a szervezetben, amely aztán közvetett módon lázhoz vezethet – tette hozzá a szakértő. A stresszhormonok tartósan magas szintje ugyanis gyengíti az immunrendszert, tehát hajlamosabbá tesz minket a lázzal járó fertőzésekre.

A hideg beköszöntével jellemzően megnő a lázzal járó kórképek száma, azonban nem mindegy, hogy felnőtt vagy gyermek testhőmérsékletét kell csillapítani. Mutatjuk, miben más a lázcsillapítás a felnőtteknél, mint a gyerekeknél.

Mi a helyzet az úgynevezett „pszichogén lázzal”?

Létezik azonban egy elnevezés, amellyel a stressz következtében fellépő lázat illetik: a pszichogén (vagy neurogén) láz. A kifejezés arra utal, hogy a testhőmérséklet megemelkedése nem fizikai eredetű, hátterében tehát pszichés okok állnak.

Az egészségügyi szakemberek többsége azonban nem ismeri el az állapot létezését. Pedig már 2015-ben megjelent egy figyelemre méltó tanulmány a Temperature folyóiratban, amely a „stresszhez kapcsolódó pszichoszomatikus betegségként” hivatkozott a pszichogén lázra. A tudományos munka rámutatott arra, hogy néhány betegnél magas (akár 40-41 fokos) láz alakul ki, amikor érzelmi stressz éri őket, míg mások tartósan – hónapokig vagy akár évekig – alacsony fokú hőmérséklet-emelkedést (37-38 Celsius-fok) mutatnak a krónikus stresszhelyzetek idején vagy azokat követően. A pszichogén láz jellemzője, hogy a stresszen kívül nincs semmilyen kóros elváltozás vagy lelet, ami megmagyarázhatná a láz kialakulását – magyarázta a korábbi tanulmány szerzője, Takakazu Oka.

Az említett tanulmányt követően 2021 márciusában és augusztusában is megjelent 1-1 cikk a stressz által kiváltott furcsa jelenségről. Az előbbi egy 58 éves nőről, míg az utóbbi egy 46 éves férfiról szól – mindkettőjüknél pszichogén lázat diagnosztizáltak. 2022 áprilisáig azonban nem volt megfelelően dokumentálva, hogy a stressz is lehet a láz hivatalos oka – és 100 százalékos bizonyossággal még most sem lehet kijelenteni, hogy ez valóban megtörténhet az 1-2 kivételtől eltekintve. A témával kapcsolatban további vizsgálatok és kutatások szükségesek.

Ne fogjuk a stresszre, hívjuk fel orvosunkat!

A legfontosabb, hogy bármit sejtünk is a hátterében, ha belázasodunk, akkor hívjuk fel orvosunkat. Ha pedig a magas testhőmérséklet mellé egyéb tünetek is társulnak – például légzési nehézség vagy köhögés –, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Előfordulhat ugyanis, hogy influenza- vagy koronavírus-fertőzéssel állunk szemben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra