Téli depresszió: ekkorra múlik el

A nappalok hosszabbodásával, a napsütéses órák számának növekedésével legkésőbb május elejére spontán megszűnik a fényhiány okozta téli depresszió. A tavaszi vagy őszi depresszió azonban többeket érint.

Rihmer Zoltán pszichiáter, a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja az InfoRádiónak elmondta, nem mindenkinél március első napjaiban, heteiben múlik el a probléma, van, akinél áprilisban vagy legkésőbb május elején, amikor már tartósan megjön a jó idő és a "benapozott órák" száma lényegesen nagyobb. A depresszió időszakonként jön, ritkán krónikus, tartós, de sokszor évszakhoz kötött.

depresszió
Ha több a napsütés, jobb a kedvünk, de az évszakváltás sokakat megviselhet

A téli depresszió a betegek 10-12 százalékát érinti, 20-30 százalékuknál tavasszal és ősszel, az évszak változásával összefüggően jelentkezik. Nagyon ritkák a nyári esetek, viszont vannak betegek, akiknél nincs évszakhoz kötöttsége. A tavaszi depresszió sokszor átfedésben van a tavaszi fáradtsággal.

Rihmer Zoltán szerint bizonyos vitaminok hiányában az agyban zajló folyamatok vezethetnek depresszióhoz. Egyes depresszióformákban a megfelelő folsavbevitel például javítja az állapotot. Így van ez az omega-3 zsírsavval és a triptofánnal is, amelyek a szerotonintermelést segítik, ami pedig a megfelelően működő hangulati élethez szükséges.

A legtöbb ember úgy érezi, hogy szomorú vagy depressziós időnként. A depresszió normális reakció lehet a veszteségekre, a kilátástalan élethelyzetekre, vagy az önbecsülés sérülésére. A rosszkedv azonban idővel elmúlik és helyreáll a lelki egyensúly, sőt boldog periódus is következhet. Akinél nem, az számolhat vele, hogy depressziós. Részletek!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: