Mire utal, ha feketén isszuk a kávét?

Egy interneten terjedő elmélet szerint azok, akik feketén isszák a kávét, illetve kedvelik a tonik vagy a kel kesernyés ízét, pszichopatikus jellemvonásokkal rendelkeznek. De vajon van ennek az állításnak bármilyen igazságtartalma?

A kávéfogyasztási szokásokat és a pszichopatikus jellemvonásokat összekapcsoló elmélet terjedését egy 2016-os osztrák kutatás megjelenése előzte meg. A tanulmány szerzői ebben arról írtak, hogy összefüggések lehetnek egy ember ízpreferneciái és személyiségjegyei között. Egy korábbi tanulmány szerint az édes ízeket kedvelők általában nyájasabbak és hajlamosabbak a neuroticizmusra. Egy másik kutatás pedig azt állította, hogy a keserű ízek rajongói hajlamosabbak az ítélkezésre és az ellenégeskedésre is. Az osztrák szakemberek ezekre alapozva kezdték el vizsgálni a keserű ízek kedvelése és a személyiségtípusok közötti kapcsolatot.

kávéfogyasztás, kávéfogyasztási szokások, feketekávé, pszichopaták, személyiségzavarok
A személyiségünkről árulkodhat a kávéfogyasztási szokásunk. Fotó: 123rf

Személyiségteszt része lehet az ízlés?

A szakemberek két külön vizsgálatsorozatban is elemezték 500 felnőtt ízpreferenciáit. Az alanyok az édes, a savanyú, a sós és a keserű ízeket értékelték, és meghatározták, hogy egyes ételeket mennyire tartanak sósnak, édesnek, savanyúnak vagy keserűnek. Ezek mellett különféle személyiségteszteket is ki kellett tölteniük.

Így buktathatók le a pszichopaták - a részleteket itt találja!

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a keserű ízeket preferálták, gyakrabban rendelkeztek negatív személyiségjegyekkel és hajlamokkal. Ebben a csoportban volt jelen a legnagyobb arányban például a szadizmus és pszichopátia is. Az első vizsgálatok kapcsolatot találtak továbbá a nárcizmus és a manipulatív hajlam, illetve a keserű ízek kedvelése között is.

Mitől függ, hogy valaki pszichopata lesz-e?

És hogy mit jelent mindez azok számára, akik cukor nélkül isszák a kávét? A kutatás eredményeit megvizsgálva dr. Steven Meyers pszichológus professzor úgy véli, hogy ezek az összefüggések csak igen kis mértékben érvényesülnek, éppen ezért körültekintően kell értelmezni őket. Az ízpreferencia - jelen esetben a keserű ízek kedvelése - ugyanis kevesebb mint 5 százalékos arányban jelezheti csupán, hogy valakinek sötétebb személyiségjegyei vagy hajlamai vannak-e.

Forrás: health.com

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: