Másmilyen kezelés kell a melankóliára hajlamos depressziósoknak

Rachel Maddux amerikai pszichiátert gyakran érte csalódás korábban a depressziós páciensei kezelése során, mivel előfordult, hogy ugyanolyan depressziós betegek esetében hatástalan maradt a szokásos gyógymód.

Emiatt merült fel benne a nyilvánvaló kérdés: vajon miért van az, hogy néhány embernek segít a kezelés, míg másoknak nem?

Azt feltételezte, hogy azok, akik depressziós személyiségjegyekkel - krónikus melankóliával - rendelkeznek, sokkal nehezebben reagálnak a kezelésre, ha depresszióban is szenvednek. Ezeknek az embereknek ugyanis alapvetően alacsony az önbecsülése, állandóan aggódnak valamiért és elégedetlenek az életükkel. Maddux szerint a lakosság legalább 13 százalékánál megfigyelhetőek ezek a személyiségjegyek.

"Ez nagyon nagy szám, de az eredmények más kanadai és amerikai kutatásokéval is összhangban vannak" - mondta a kutató. "Azok közül, akik pszichológushoz fordulnak segítségért, mert depressziósak, 44 százalékuk eleve ilyen személyiségjegyekkel is bír."

Tanulmányából azonban kiderült, hogy az ilyen, alapvetően depressziós személyeknek is van segítség: a kognitív viselkedésterápia és a pszichodinamikus terápia hatásos kezelésnek bizonyult. Bár ezeknek a kezeléseknek a hatása nem hosszú távú, Maddux szerint jó hatással van a páciensekre. A kutató szerint a következő lépcső, hogy más a depressziót befolyásoló faktort is tanulmányozzon, mint például a biológia, a gyermekkor vagy az átélt traumák.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció