Nemcsak a nők küzdenek ezzel a problémával

Nemcsak a nők számára probléma a munka-magánélet egyensúlyának kialakítása és megtartása - egy friss kutatásból kiderült, hogy ez a férfiaknak is nehezen megy.

A Hearst Magazines és az Open Mind Strategy nevű marketingcég március elején megjelent kutatása a férfiak és a nők különböző életszakaszokban kitűzött céljait vizsgálta. Az eredmények összegzése után a szakértők arra jutottak, hogy a fiatalabb férfiak (az X-, a Y- és a Z-generáció tagjai) leginkább a munka-magánélet egyensúlyt szeretnék elérni, illetve megőrizni. Arról már sokszor, sok helyen esett szó, hogy ez a nők számára nem könnyű, de ez a riport rávilágít, hogy a férfiak közül is sokan küzdenek ezzel - különösen az apák.

egyensúly, munka, magánélet, férfiak, apaság, házimunka, gyereknevelés, közös idő, minőségi idő
egyensúly, munka, magánélet, férfiak, apaság, házimunka, gyereknevelés, közös idő, minőségi idő

Megváltozott az apák helyzete

Az apák ezért fontosak - olvassa el korábbi cikkünket!

Manapság a legtöbb családban már nem úgy van, mint 20-30 éve, amikor az apák reggeltől délutánig dolgoztak, majd hazamentek, és míg a feleségük vacsorát főzött, ők a tévé előtt ücsörögtek, vagy legfeljebb fociztak egy kicsit az udvarok a gyerekekkel. A világ megváltozott: a nők ugyanúgy kenyérkeresőkké léptek elő, mint a férfiak, az otthoni feladatok ellátása pedig csapatmunka lett. A nők többsége el is várja a párjától, hogy besegítsen otthon, de mint arra a Men's Health magazin amerikai kiadásának főszerkesztője, Richard Dorment is felhívta a figyelmet, a férfiak is úgy érzik, ezt kell tenniük. "Nincs más választásunk. A legtöbben olyan háztartásban élünk, ahol két ember dolgozik két fizetésért. Olyan opciónk nincs is, hogy ne segítsünk be, ne vegyünk részt a családunk életében" - mondta.

Ez senkinek sem könnyű, hiszen mind a nők, mind a férfiak rengeteget dolgoznak a munkahelyükön, nagy a nyomás, folyamatosak az elvárások. Ehhez jönnek még a magánéleti dolgok: a gyereknevelés, a házimunka, a hobbi és a barátokkal szervezett találkozók. A nőkkel ellentétben viszont a férfiak sokszor még mindig nem érzik kényelmesnek, ha valamiért nyíltan előtérbe kell helyezniük a családjukat. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az apák többsége még mindig több családi és iskolai rendezvényről marad le a hivatása miatt. Emellett sok apuka nem mondja el nyíltan a kollégáinak, ha egyszer-egyszer családi ügy miatt kell előbb letennie a munkát: 59 százalékuk inkább kisurran az irodából, mint hogy elmondja, mi a helyzet, szemben az anyák 42 százalékával.

Felértékelődött a közös idő

A mai fiatal apák többsége már nemcsak gyereket szeretne tudatosan - akit várnak, készülnek az érkezésére -, hanem a gondozásában, nevelésében is ki akarják venni a részüket, valamint a közös szabadidő is nagyon fontos szerepet kap az életükben.

Egy, a New York Postnak nyilatkozó apuka, Dan Quigley például azt mondja, igyekszik minél tudatosabban beosztani a munkaidejét, hogy minden nap otthon tudjon reggelizni és hazaérjen fürdetésre. Munkába menet és hazafelé pedig meditál, hogy mind a hivatásában, mind otthon teljesen ott tudjon lenni fejben. Ő úgy érzi, dolgoznia kell azon, hogy a fiával is minőségi időt tudjon tölteni, ami nap mint nap komoly szervezési feladatok elé állítja.

Egy másik apuka, Teddy Levarda viszont úgy döntött, otthagyja jól jövedelmező állását a pénzügyi szektorban, és ő marad otthon féléves kislányukkal, így pszichológusként dolgozó felesége visszament dolgozni. "A főnökeim gyakorlatilag kimaradtak a gyerekeik életéből. Aztán amikor a főiskolás srácaik néha bejöttek az irodába, szomorú volt látni, hogy úgy beszélgetnek, mint akik alig ismerik egymást" - mondta. Ezért ő már a lánya születése előtt eldöntötte, hogy nem így akar gyereket nevelni. "Még dolgozom azon, hogy megtaláljam a megfelelő egyensúlyt... és igen, így is jelen van a nyomás és a stressz az életemben, de az egészet könnyebbé teszi az a tudat, hogy így nem maradok ki semmiből a családomat illetően" - magyarázta.

Forrás: nypost.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső