Az apák ezért fontosak

HáziPatika

A mai társadalomban csendes apaforradalom zajlik, hiszen a korábban elfogadott elsődlegesen családfenntartó, gyermeknevelésben kevésbé hangsúlyos szerepet vállaló apakép fokozatosan átalakul. A modern apa gyakran már megfoganásától kezdve kíséri gyermeke fejlődését, és aktívan bekapcsolódik a nevelésébe - írja közleményében a K&H.

Húsz évvel ezelőtt az apákra elsősorban a család kenyérkeresőiként tekintettek, manapság azonban átalakulóban van az apák szerepe a családban. Léder László pszichológus szerint továbbra is él az az elvárás az édesapákkal szemben, hogy ők biztosítsák családjuk fő bevételi forrását, ezzel párhuzamosan viszont egy másik kívánalom is megfogalmazódott: a modern apukák legyenek minél többet családjukkal, gyermekeikkel.

apa, apaság, édesapa, gyereknevelés, gyermekvállalás, apák napja
Az apával való kapcsolat az egész életünket meghatározza. Fotó: 123rf

Az apa szerepe

Manapság az apák gyakran már a várandósság ideje alatt is bekapcsolódnak a kicsik életébe. Ha pedig már ebben a korban kialakul a kötődésük a gyermekük felé, akkor az új jövevény érkezése után is szívesebben vehetnek majd részt a nevelésben. Ennek pedig pozitív hatása van a gyermekek fejlődésére nézve. Ha az édesapa már a baba életének korai szakaszától kezdve aktívan jelen van, akkor a gyermekek később kevésbé félnek az idegenektől, empatikusabbak lesznek, valamint szorosabb társas kapcsolatokat tudtak kialakítani - derült ki egy negyven éven át tartó kutatásból.

Közös játék

"Apa is kicserélheti a gyerek pelenkáját" - korábbi cikkünket itt olvashatja el!

Idősebb korban is komoly hatással bírhat az apa-gyerek kapcsolat. A kergetőzés, birkózás segít a kicsiknek elsajátítani a szabálykövetést, az önkontrollt és azt a képességet, hogy olvassanak mások metakommunikációs jeleiből. A közösen töltött idő kapcsán azonban a minőség fontosabb a mennyiségnél, ugyanis a gyerekek megérzik, ha nem élveznek osztatlan figyelmet. Ezért amikor játékidő van, nem lehet közben e-mailezni vagy tévézni - apukának sem.

A legnépszerűbb apás programok

Amikor a gyermek kinövi a kergetőzést, akkor már bevonható a ház körüli teendőkbe, így a barkácsolás is lehet közös program. A kertészkedés és a sportprogramok is rendkívül népszerűek: biciklizés, túrázás, úszás, de még egy közös szurkolás - akár élőben, akár a tévé képernyője előtt - is erősítheti a kapcsolatot. A közös vásárlástól sem kell megijedni, sőt, a kamaszodó gyermekek számára apjuk építő jellegű kritikája sokat segíthet önbizalmuk fejlesztésében.


Nagyobb korban is támasz

Amikor a gyermek kamaszodik és feszegeti a határokat, akkor is jó, ha érzi maga mögött az apa által nyújtott biztonságot. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a kamaszok lázadásának elsődleges oka a szülőktől való függetlenedés vágya. A gyermekkortól felépített, kiegyensúlyozott apa-gyermek kapcsolat azonban segíthet átlendülni a pubertáskor nehézségein.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag