Miért járunk annyit vécére?

Sokan feleslegesnek tartják, hogy elmondják az orvosuknak, mennyiszer járnak vécére, holott a gyakori vizelési inger nem elhanyagolható tünet.

Normál esetben egy egészséges, átlagos felnőtt naponta 1-1,8 liter vizeletet választ ki naponta. Ideális esetben a vizelet színe szalmasárga, áttetsző - ez jelzi ugyanis, hogy elegendő folyadékot iszunk. Hogy ki hányszor megy vécére egy nap, teljesen egyéntől függő, de a legtöbb ember akár 6 órát is kibír anélkül, hogy ki kellene ürítenie a hólyagját.

Tipp Hogyan kell a vizeletvizsgálatra készülnünk, mit árulnak el a leletek? Mielőtt vizeletet visz a laborba, olvassa ezt el! A gyakori vizelési inger oka sokszor igen könnyen felderíthető: egyszerűen túl sok folyadékot fogyasztunk, vagy a szokásosnál többet ittunk olyan italokból, melyeknek vízhajtó hatása van (ilyen pl. a kávé vagy az alkohol). A várandós nők esetében az egyik leggyakoribb tünet a gyakori vizelési inger, mert a megnagyobbodott méh összenyomja a húgyhólyagot.

A gyakori vizelési inger azonban más betegség tünete is lehet. Az inger sokszor sürgetően jelentkezik és kellemetlen érzésekkel jár együtt. Gyakran megzavarja az éjszakai pihenést a többszöri felkelés, ez pedig az életminőséget is jelentősen rontja. A nocturniának nevezett jelenség férfiakat és nőket egyaránt érinthet. A gyakori vizelési inger nem azonos az inkontinenciával, ám a két tünet gyakran egymás mellett jelentkezik, és az egyik oka, illetve következménye is lehet a másiknak.

Mikor kell aggódni? Az, ha gyakran megyünk vécére néhány napig, esetleg egy-két csepp "megmarad" a hólyag kiürítése után (ez különösen az urakra lehet jellemző), még nem jelent problémát. Ha azonban a gyakori vizeletürítés már a mindennapjainkat is megnehezíti, esetleg egyéb tünetek is társulnak mellé (hát- vagy oldalfájdalom, hidegrázás, láz, fáradékonyság, a vizelet színének vagy átlátszóságának megváltozása, megnövekedett étvágy vagy állandó szomjúság), mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ha a gyakori vizeletürítés hosszabb ideig tart és nem találunk rá magyarázatot (például azt, hogy a szokásosnál több folyadékot ittunk), akkor valószínűleg egy komolyabb betegség áll a tünet hátterében.

A gyakori vizelési inger nem elhanyagolható tünet

A gyakori vizelési inger nem elhanyagolható tünet

Mivel a vizeletürítés igen bonyolult folyamat, a gyakori vizeletürítés oka is sokféle lehet, fizikai és lelki betegségek is állhatnak a hátterében. Időnként a szedett gyógyszereinknek lehet vízhajtó hatása, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen egy rossz szokás okozza a gyakori vizeletürítést.

A gyakori vizeletürítés lehetséges okai között találjuk a cukorbetegséget, a prosztataproblémákat (prosztatagyulladás, megnagyobbodott prosztata), a hólyaghurutot, a hólyagkövet, az inkontinenciát, daganatos betegségeket, idegrendszeri rendellenességeket (például egy stroke következtében), születési rendellenességeket, szorongást vagy pánikbetegséget.

Mivel a betegség okai sokfélék lehetnek, ezért a kezelése is bonyolult folyamat, lehetséges, hogy urológus, nőgyógyász, belgyógyász, esetleg pszichológus segítségére is szükség van. Az orvosi vizsgálat előtt általában kikérdeznek a szokásainkról: mióta tapasztaljuk a gyakori vizeletürítést, éjjel vagy nappal jelentkezik, milyen gyógyszereket szedünk, mennyi folyadékot iszunk, észrevettünk-e valamilyen változást a vizeletünk színében, szagában, vannak-e egyéb tüneteink. A probléma felderítése laborvizsgálattal , képalkotó vizsgálatokkal, urodinamikai tesztekkel folytatódhat.

A gyakori vizeletürítés oka előrvetíti a lehetséges gyógymódot is. Ez lehet gyógyszeres kezelés, intimtorna , az életmód megváltoztatása, pszichoterápia stb. Ha az alapbetegséget kezeljük, azzal általában a gyakori vizelési inger is elmúlik.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)