Miért félünk az öregektől?

Az ageism (életkor miatti diszkrimináció) mostanában kezd igazán társadalmi problémává válni, pedig a fogalmat már 1969-ben megteremtette a Nobel-díjas Robert Neil Butler egy tanulmányában. Szerinte a nyugdíjasok sokszor a szexizmus vagy a rasszizmus mintáit követő diszkriminációt szenvednek el.

Az ageism egy pán-kulturális jelenség, ami társadalmunkban fokozottan jelen van és tökéletesen intézményesült. A teljes kultúránk gerontofóbiával, idősödéstől, idősektől való félelemmel átitatott, ami megjelenik a meséinktől kezdve a napi sajtón keresztül a köznyelvi kommunikációban - mondta Tisza Kata, az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola ösztöndíjasa a hvg.hu-nak. Mindez igen komolyan tetten érhető diszkriminációhoz vezet az élet különböző területein, úgy a munkaerőpiacon, mint az egészségügyben, vagy akár a párkapcsolataink terén. Nem beszélve arról, hogy jelentős számú ember önbecsülésébe gázol, szűkíti életesélyeiket és kihat életminőségükre, sőt az egészségükre is - idézi a lap a pszichológust.
A furcsaság közben az, hogy bár fenntartással kezeljük a különböző korosztályokat, lassan már azt sem tudjuk, ki a fiatal és ki meddig lehet fiatal.

Az ageism (életkor miatti diszkrimináció) mostanában kezd igazán társadalmi problémává válni

Az ageism (életkor miatti diszkrimináció) mostanában kezd igazán társadalmi problémává válni

A társadalmi elvárások egy olyan világot teremtettek, amiben minél hamarabb idősként kell viselkednünk és hátunk mögött hagynunk a fiatal, naiv gondolkodást. Bár elvárjuk, hogy mindenki gyorsan nőjön fel, az öregedést abszolút nem tűrjük. Az ősz hajszálakat eltüntetjük, ránctalanítót használunk, majd feladva a küzdelmet, szép lassan elkezdünk úgy öltözködni "ahogy korunkhoz illik". A társadalom mechanikája - miszerint megszabjuk, ki, mit, hogyan, mikor és miben tehet meg - kifejlesztette azt, hogy tudjuk, mennyi idősen mit tehetünk meg.

Tisza Kata úgy véli, hogy az idős ember látványa az elmúlás képét idézi elő, ami olyan egzisztenciális szorongást aktivál az emberekben, hogy menekülniük kell fejben és térben is. Ezért távolítják maguktól az idős emberek látványát, külön fajként tekintenek rájuk: az idősek lesznek az "ők", a mások. Csakhogy egyrészt ezek a szerepek dinamikusak, pillanatokon belül mi is ők leszünk, illetve ők lesznek egyre többen.

Magyarországon az ageism általában a munkahelyeken, a politikában és a médiában jelentkezik a legerősebben, itt találhatjuk a forráspontját a társadalmi előítéleteknek az idős nők felé. Gát Anna, az Üvegplafon blog szerzője szerint itt egy háromágú problémáról van szó. A probléma ott kezdődik, hogy "az autoritást a fehér, középkorú férfi reprezentálja - őket látjuk a politikában, cégek élén, egyetemek élén. Azon felül, hogy a nők véleménye kevésbé számít - ez a feminizmus problémája -, az idős nőké különösen nem, míg a férfiak idős korukban lesznek követendő szellemi példák.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag