A nemiszerv-csonkítás súlyos következményei

A női nemiszerv-csonkítás egy súlyos emberijog-sértés, amely világszerte több millió lány és nő fizikai és mentális egészségét károsítja jelentős mértékben. Egyes országokban ráadásul számszerűsíthetően komoly gazdasági költségekkel is jár - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO adatai szerint a nem orvosi indokból elvégzett női nemiszerv-csonkítások évente mintegy 1,4 milliárd dollárral terhelik több ország egészségügyi költségvetését. Az eljárás ugyanis nőgyógyászati, szülészeti, urológiai és pszichológiai komplikációkkal is jár, ezek fedezése pedig az egészségügyi büdzsé akár 30 százalékát is kiteheti egyes országokban.

nemiszerv-csonkítás, női körülmetélés, nők bántalmazása, nemi diszkrimináció, gyerekkor, komplikációk,
Több millió lány és nő fizikai és mentális egészségét károsítják meg. Fotó: iStock

Zéró tolerancia

A női nemiszerv-csonkítás a nemi diszkrimináció egy szélsőséges formája, és sokkal több erőforrást kellene fordítani arra, hogy végre felszámolják a néhány afrikai és közel-keleti országban, valamint Indonéziában elterjedt gyakorlatot - emelte ki a szervezet a csonkításokkal szembeni zéró toleranciának szentelt nemzetközi napon.

Jelenleg a világ 31 országában legalább 200 millió olyan lány és nő él, akiket nemiszerv-csonkításnak vetettek alá. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) becslése szerint az érintett kislányok több mint 90 százalékát Szomáliában, Guineában és Dzsibutiban csonkítják meg.

Ennyi gyereknek teszik tönkre a gyerekkorát

A rossz gyerekkor alig ismert hatásáról korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Azonban nem a nemiszerv-csonkítás az egyetlen dolog, amivel tönkre lehet tenni a gyerekkort. Ahogy már korábban megírtunk, a Save the Children (Mentsük meg a gyerekeket) gyerekvédelmi szervezet tavalyi jelentése szerint világszerte minden negyedik gyereknek tönkreteszik a gyerekkorát.

A gyermekkort leginkább szétziláló tényezők közé tartozik a korai házasság, a korai terhesség, az oktatás mellőzése, a betegség, a hiányos táplálkozás és az erőszakos halál is. Ezek a 2000-es évben 970 millió gyereket érintettek világszerte, de még ma is mintegy 690 millió gyereket sújtanak. Egyötödüket megölték. Szíriában és Jemenben a gyerekmunka is aránytalanul gyakori.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: