Mi a pszichogén köhögés?

Számos betegségnél a testi tünetek mellett pszichés jellegű tünetek is megfigyelhetők. A köhögés kapcsán is beszélhetünk erről.

Pszichogén betegségről általában csak a legvégső esetben beszélünk, amikor a diagnózis felállítása során kizárhatjuk a szervi eltérést. Ilyenkor az orvosok arra gyanakodnak, hogy a stressz és szorongás válthatja ki a problémát.

A pszichogén köhögés

Gyerekeknél gyakran előfordul, hogy idegentest jelenlétére gyanakodnak, ha köhögéssel találják szemben magukat. Ilyen esetben a köhögés váratlanul, kiszámíthatatlanul jelentkezik. A vizsgálat azonban semmilyen elváltozást nem mutat. Ilyenkor gyanítható, hogy pszichogén köhögéssel állunk szemben.

A pszichogén köhögés gyerekek esetében gyakoribb
A pszichogén köhögés gyerekek esetében gyakoribb

Az ilyen fajta köhögésért a stressz és a szorongás felelős. Általában valamilyen traumatikus időszak eredményeként alakul ki, gyerekeknél hangulatingadozás vagy ágybavizelés is kísérheti. Nehéz megkülönböztetni a szervi megbetegedés okozta köhögéstől , rendkívül változatos tüneteket produkál. A halk köhögéstől a fuldokló, hosszan tartó rohamig sokféle lehet. A kezelés pedig a tünet intenzitásától függ.

Öt módszer az elhúzódó köhögés enyhítésére Elmúlt a láz, az izomfájdalom, nyoma sincs már a tüdőgyulladásnak - ám a köhögés még mindig tart. Mi hozhat enyhülést?

A pszichogén köhögés kezelése

Mivel a probléma lelki eredetű, így ezeket a gátakat kell elsőként feloldani. Ilyenkor érdemes pszichológushoz fordulni, hogy enyhüljenek, majd el is múljanak a tünetek. Emellett fontos a kiváltó ok, a stressz forrásának azonosítása, amely sokat segíthet a köhögés enyhítésében, és kezelésében. Hasznos lehet ilyenkor egy rövidebb pihenés, szabadság beiktatása, amennyiben van erre mód.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)