Lemeríthetetlen elemünk?

Fáradt és kimerült, még akkor is, ha eleget pihen? A kimerültségnek, fáradékonyságnak sokféle oka lehet, amit érdemes időben tisztázni és kezelni. Komoly betegség figyelmeztető jele is lehet. Ne menjen el mellette! Legyen a vitalitás a cél.

Vannak napok, amikor annyira fáradt és erőtlen, hogy már ebédidőre bágyadt és álmos, és délutáni szundikálásra lenne szüksége? Mi teszi állandóan ilyen fáradttá? A stressz, a rendszertelen és kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a túlórázás vagy egy gyógyszeres kezelés, amin épp átesik?

A fáradtság és kimerültség egy részénél nincs a háttérben diagnosztizálható betegség, "csupán" a túlterheltség (és az immunrendszer fokozatos kimerülésének) következménye. Máskor a kimerültség valamilyen betegség kísérőjelensége. Ezért feltétlenül orvoshoz kell fordulni kivizsgálás céljából, hogy megelőzhetőek legyenek a további problémák. Hogyan nyerheti vissza az egyik legfontosabb fizikai tulajdonságát: a vitalitást?

A miérteket kutatva

Vegye számba azokat a dolgokat, melyek felelősek lehetnek a kimerültségéért! Ez az első lépés. A kimerültségnek számos, az életmódban keresendő oka lehet:

 • Alváshiány: Hiába alszik, álmos marad, és nappal teljesen használhatatlanná válik? Lehet, hogy nem fekszik le időben. Vagy: nem alszik jól, hiába megy ágyba. Ahogy öregszünk, egyre nehézkesebbé válik a nyugodt és megszakítások nélküli alvás. Egyre kevésbé alszunk mélyen, és egyre korábban is ébredünk.
 • Stressz és szorongás: Ha egyik feladatból szünet nélkül zuhan át a másikba, az igencsak fárasztó. A folyamatos szorongás és stressz megakadályozza, hogy kipihenje magát, és hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű kikapcsolódáshoz jusson.
 • Tétlenség: Túl fáradt a testmozgáshoz, így inkább meg se mozdul? Ha pedig mégis nekikezd, hamar kifárad, mert nincs formában? Ha rendszeresen végez egy viszonylag intenzív, napi fél órás testmozgást, az már csökkenteni fogja a stresszt, javulni fog a hangulata, és fittebb is lesz.
 • Étkezési szokások: Ha nem táplálkozik megfelelően, vagy nem fogyaszt elég folyadékot, a teste nem jut a működéséhez szükséges tápanyagokhoz. Ezt hiába próbálja meg helyrehozni koffeinnel, különösképpen, ha későn fogyasztja. A koffeintől nemcsak nehezebben tud elaludni, hanem a nyugodt és pihentető alvást is megakadályozza, és egész éjszaka csupán hánykolódni, forgolódni fog.
 • Egyes gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek - például sok béta-blokkoló és allergia-ellenes szerek - okozhatnak kimerültséget, fáradtságot. Sőt mi több, vannak olyan, a megfázás kezelésére szolgáló és fájdalomcsillapító szerek, melyek koffeint és egyéb stimuláló anyagot tartalmaznak, ami miatt nem tudunk nyugodtan aludni és pihenni.

Küzdeni ellene

Mit tehet, hogy legyőzze a kimerültséget, fáradtságot?

 • Csökkentse a stresszt! Próbálja meg csökkenteni az Önre nehezedő nyomást. Tanuljon meg nemet mondani.
 • Állítson fel fontossági sorrendet! Szervezze meg napjait, feladatait, hogy elkerülje a káoszt és összevisszaságot. Lassítson a tempón. Mindennap szánjon időt örömöt okozó tevékenységekre is. Ebédidőben sétáljon egyet, vagy keljen fel néha picit korábban, hogy ne olyan rohanós legyen a napkezdés.
 • Birkózzon meg a munkahelyi feszültséggel is! A munkahelyi bosszankodások és idegeskedések szintén csak hozzátesznek kimerültségünkhöz. Üljön le, és próbálja meg megoldani a problémákat a munkatársakkal. Igyekezzen jobban megismerni a főnökét, és tisztázni, mit is vár el Öntől. Legyen tisztában a határaival. Néha munka közben is álljon fel, nyújtózzon egyet.
 • Legyen aktív! Próbáljon meg legalább napi 30 perc testmozgást beütemezni az életébe. Ne akarjon rögtön kemény egy órás edzéssel kezdeni, elég lesz 10 perc is. Mindegy, hogy sétál, fut, kosarazik, vagy úszik. Ha egyszer nekikezd a mozgásnak, észre fogja venni, mennyivel jobb az állóképessége, mennyivel fittebb és egészségesebb.
 • Étkezzen egészségesen! Kezdje a napot alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú reggelivel, mely gazdag komplex szénhidrátban - ilyen például a müzli vagy a gabonapehely -, és fogyasszon gyümölcsöt. Tartózkodjon a cukros üdítőktől és a koffeintartalmú italoktól. Ne hagyjon ki egyetlen étkezést sem: egyen 3-4 óránként. Bánjon óvatosan a diétákkal: a nagyon alacsony kalóriát tartalmazó étrendek következtében fokozódik a fáradtság, kimerültség.
 • Kerülje az alkoholt! Az alkohol tompítja a központi idegrendszert, úgy hat, mint egy nyugtató, órákra elálmosít.
 • Alakítson ki megfelelő alvási szokásait! Kerülje az ágyban az evést, tévénézést. Fontos, hogy a hálószoba ne legyen túl meleg, legyen besötétíthető és csendes. Próbáljon minden nap ugyanabban az időben felkelni - a hétvége természetesen kivételt képezhet. A rutin segít egy menetrendet kialakítani. Ha napközben szundikál, ne tartson az túl sokáig, és próbálja korábbra időzíteni. A testmozgást szintén nem érdemes lefekvés előttre időzíteni. Egy kisebb vacsora még belefér, de a nagy lefekvés előtti eszem-iszomok nem segítik majd a nyugodt alvást. Ha nem tud aludni, ne forgolódjon, kelljen fel, olvasson, relaxáljon, míg álmos nem lesz.

Ha az öngyógyítás már nem elég

Ha hosszabb pihenés után sem képes visszanyerni energiáját, tartósan vagy ismétlődően kimerültnek és fáradtnak érzi magát, itt az ideje, hogy orvoshoz forduljon. A tartós fáradtság jele lehet egy, a háttérben húzódó egészségügyi problémának.

Okozhatja vérszegénység, mivel ilyenkor a szívnek és a tüdőnek többet kell dolgoznia, hogy elegendő oxigénhez jussanak a sejtek. Súlyos vírusos fertőzések után is jelentkezhet nagyfokú fáradékonyság.

Kialakulhat még hosszan tartó fertőző betegségeknél, rákos megbetegedéseknél, belső elválasztású mirigyek betegségeinél, cukorbetegség vagy pajzsmirigy-túlműködés esetén, légzési nehézségekkel járó betegségnél - asztma, alvási apnoe -, szívproblémáknál - amikor a szív gyengén vagy kevésbé hatékonyan képes pumpálni a vért - és pszichiátriai megbetegedéseknél, súlyos szorongás, depresszió esetén is.

További, fáradékonysághoz vezető okok lehetnek még: egyes gyógyszerek mellékhatása; nyugtalan láb szindróma ; vagy az ún. krónikus fáradtság/kimerültség szindróma (Chronic Fatigue Syndrome - CFS). Tünetei a hónapokig tartó gyengeség, az étvágytalanság, és az állandó fáradtság. Tartósan vagy szakaszosan jelentkezik; nem múlik el egy nagyobb alvástól, és akár éveken keresztül is megkeserítheti a beteg életét, mely idő alatt a teljesítőképesség csaknem a felére csökken.

Ne hagyja, hogy a fáradtság úrrá legyen Önön!

A fáradtság, kimerültség kezelése kombináltan történjen. Egyrészt mindenképpen szükséges az orvosi konzultáció és kivizsgálás, másrészt elengedhetetlen az életmód pozitív irányú megváltoztatása. Szükség van a stresszoldás különböző változataira, a test és a lélek felfrissülését szolgáló tevékenységekre. Végezzen rendszeres testmozgást, táplálkozzon egészségesen, aludjon eleget. Vagyis harcoljon meg vitális önmagáért!

Forrás:
MayoClinic.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció