+10° - +26°
Nincs front

Időskori memóriaromlás? Tesztelje magát!

Csiki Judit

Mindannyian elfelejtünk időnként egy-két nevet, vagy azt, hová tettük a kulcsainkat. Az ilyen memória-kihagyások teljesen normálisak, ám jó, ha tudjuk, mikor kell miattuk valóban aggódnunk.

Egy bizonyos kor fölött, ha elfelejtünk valamit, már az is megfordul a fejünkben, nem az időskori feledékenység korai jeleivel állunk-e szemben. Az időskori memóriazavaroknak több mint 100 különböző formája létezik, ezek közül a legsúlyosabb az Alzheimer-kór. 80 év fölött minden ötödik embert érint a kisebb-nagyobb memóriavesztés. Azonban az is tény, hogy a stressz, a depresszió, a fáradtság, vagy akár a pajzsmirigyproblémák is kihathatnak a memóriára, és a koncentrációs képességre, így nem kell minden apró feledékenység miatt aggódni.
Az idő múlásával természetes a memória kismértékű romlása: vizsgálatok sokasága mutatta ki azt, hogy 40 év fölött mindenki, minden évben veszít az agytömegéből egy keveset. Emiatt nem szabad pánikba esni, és mindez nem is tévesztendő össze az Alzheimer-kórral. Ez utóbbi esetben ugyanis sokkal gyorsabban, és nagyobb mértékben történik az agytömegvesztés: az Alzheimer-kórosok agyuk tömegének mintegy 3 százalékát is elveszíthetik évente, és ez a veszteség olyan mértékű, hogy alaposan megnehezíti az érintettek mindennapi életét.

Tipp

Olvasson az Alzheimer-kór tüneteiről, kezeléséről és tudjon meg minden olyan hasznos információt, ami akár az ápolással, akár a családot érintő változásokkal kapcsolatos.

De vajon hogyan lehet megállapítani, hogy mindennapos apró memóriazavaraink az ártalmatlan kategóriába sorolhatók-e, avagy valamilyen komoly bajnak az előjelei? Felsoroljuk azt a 10 tünetet, amely az időskori memóriavesztés jeleként is értelmezhető. Ha aggódik, mert felfedezte magán ezeket a jeleket, gondolja át, mennyi stressznek volt kitéve az utóbbi időben. Ha a feszültség nem okolható a memóriazavarokért, forduljon orvoshoz, hogy minden kétsége kizáróan feltárhassa, mi rejlik a problémái hátterében.

1. Feledékenység

Ha rendszeresen elfelejti az új információkat, például azt, miről beszélgetett valakivel, vagy sokszor megfeledkezik a megbeszélt találkozókról, eseményekről, az az időskori memóriavesztés első jele is lehet. Ilyenkor azt veszi észre magán, hogy egyre gyakrabban felejt el dolgokat, és később képtelen felidézni az információkat.

Ami teljesen normális: Ha időnként elfelejt egy-egy találkozót vagy nevet, de később eszébe jut.

2. Nyelvi zavarok

Komoly problémára is utalhat, ha mindennapi, egyszerű szavak mennek ki a fejéből, és helyettük hosszas körülírásokba bonyolódik - például azt "autó" helyett azt mondja: "az az izé, amit vezetni szoktam".

Ami teljesen normális: Ha néha nehezen találja meg a megfelelő szót, vagy rossz szót használ.

3. Dezorientáltság

A komoly memóriaproblémák korai szakaszaiban az érintettnek ismerős környéken is nehezére eshet eligazodni, vagy akár hazajutni.

Ami teljesen normális: Ha néha kimegy a fejéből, hová is indult, ha esetenként rossz saroknál fordul be, vagy nem tudja, a hét milyen napja van.

4. Tárgyak rossz helyen

Mindenkivel előfordul, hogy rossz helyre tesz bizonyos tárgyakat (például a kulcsokat a hűtőbe, vagy a vasalót a sütőbe), de ha ez egyre gyakrabban fordul elő, az komoly problémára is utalhat.

Ami teljesen normális: Ha időnként elfelejti, hová is tette a kulcsait, a hitelkártyáját, a pénztárcáját, vagy a naptárát.

5. Nehézségek a mindennapi cselekvéssorokkal

A demenciával küzdőknek gyakran nehezükre esik a mindennapi feladatok megtervezése és elvégzése - például a főzés lépéseinek egymás utáni végrehajtása.

Ami teljesen normális: Ha egyszer-egyszer nem húzza ki a vasalót (azért vigyázzon, fel ne gyújtsa a házat!), vagy elfelejti, miért is ment be a szobába.

6. Problémák az absztrakt gondolkodással

Komoly oka is lehet, ha nem tudja megjegyezni a csekk-könyvében vagy a bankszámlakivonatán szereplő adatokat, vagy nem képes értelmezni, mit jelentenek a számok.

Ami teljesen normális: Ha nehezen irányítja a pénzügyeit, vagy időnként nem képes megőrizni a pénzügyi egyensúlyát.

7. Az érdeklődés és a kezdeményező készség elvesztése

Figyelmeztető jelnek számít, ha nem akar többé részt venni a társas tevékenységekben, felhagy mindazzal, amit tenni szokott, vagy aggódással, félelemmel töltik el a szokatlan helyek és események.

Ami teljesen normális: Ha néha úgy érzi, hogy elege van a munkából, vagy a családja és a barátai miatt önre nehezedő nyomásból.

8. Hangulatváltozások

A nyilvánvaló ok nélkül bekövetkező gyors, hirtelen hangulatváltozások szintén a demencia korai jelei lehetnek.

Ami teljesen normális: Ha néha látszólag ok nélkül is szomorú vagy rosszkedvű.9. Személyiségváltozások

Az idő múlásával mindenki változik, ám érdemes odafigyelni az olyan drámai személyiségváltozásokra, amelyeknél az illető teljesen kivetkőzik korábbi önmagából, vagy hirtelen extrém mértékben gyanakvóvá, szorongóvá válik.

Ami teljesen normális: Kisebb változások a személyiségben vagy a viselkedésben az évek során.

10. Csökkent ítélőképesség

Aggodalomra adhat okot, ha valaki nem törődik egy odafigyelést igénylő orvosi problémával, vagy oda nem illően öltözik, viselkedik egyes alkalmakkor.

Ami teljesen normális: Ha olyasmit halogat, amihez semmi kedve, vagy amitől fél, például az orvosi vizsgálatot, vagy a fogorvosi ellenőrzést.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag