Hogyan kérjünk jól bocsánatot

Az biztos, hogy az egyik legnehezebb dolog a világon a bocsánatkérés. Amellett, hogy nehezen veszi rá magát az ember, az sem mindegy, hogyan csinálja. Egy kutatócsoport most megvizsgálta az emberi pszichét, hogy rájöjjenek, mi a legtökéletesebb módja a bocsánatkérésnek.

A Negotiation and Conflict Management Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tökéletes bocsánatkérésnek hat fontos eleme van, de mind közül a felelősség elismerése (legalább a hiba egy részéért) messze a legfontosabb.
A második legfontosabb a kiengesztelés felajánlása. A kutatást vezető Roy Lewicki szerint a bocsánatkéréssel kapcsolatban a legnagyobb probléma, hogy beszélni könnyű, de ha azt mondjuk, helyre tesszük a dolgokat, azzal kötelezzük magunkat az okozott kár helyreállítására.

Lewicki és csapata 333 felnőttet vizsgált meg, akiknek egy olyan képzeletbeli szituációban kellett részt venniük, amelyben egy állásinterjú során negatív információkkal vezették félre őket. A feladat során, amikor bocsánatkérésre került sor, a résztvevőknek hat szempontból kellett értékelniük a bocsánatkérést:

  1. A sajnálat kifejezése
  2. A hiba elmagyarázása
  3. A felelősség elismerése
  4. A megbánás kifejezése
  5. A kiengesztelés felajánlása
  6. A megbocsátás iránti igény
Miután a résztvevők elvégezték az értékelést, kiderült, hogy minél több elemet tartalmazott a bocsánatkérés, annál hatékonyabbnak bizonyult.

Minél több elemet tartalmazott a bocsánatkérés, annál hatékonyabbnak bizonyult

Minél több elemet tartalmazott a bocsánatkérés, annál hatékonyabbnak bizonyult

Az emberek gyakran elnézően viselkednek azzal, aki megbántotta őket, ha kárpótolják őket valamivel. Megbocsátani azonban hajlamosabbak, ha az, aki megbántotta őket, bocsánatot kér. Részletek!

Egy másik felmérésben 422 egyetemistával hajtották végre ugyanezt a kísérletet és hasonló eredmény jött ki a fiatalok esetében is. Az is kiderült, hogy a megbocsátás iránti igény volt a legkevésbé fontos szempont, míg a felelősség elismerése a legfontosabb.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez egy olyan kísérlet volt, ahol csak olvasni kellett egy képzeletbeli szituációt, tehát a testbeszéd és a verbális bocsánatkérésből kivehető érzelmek hiányoztak belőle. Tehát ha alkalmazzuk is a 6 pontot, sikert csak akkor érhetünk el, ha őszintén folyamadunk elnézésért.

Forrás: IFL Science

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag