Hazudunk, ha félrenézünk?

Új kutatási eredmények szerint a szemkontaktus kerülése nem minden esetben jelenti azt, hogy az illető nem mond igazat. Így pusztán a szemmozgás nem buktathatja le a bűnözőt.

Howard Ehrlichman, a New York-i Queens College pszichológia professzora, aki már az 1970-es évek óta tanulmányozza az emberi szemmozgás természetét, arra az eredményre jutott, hogy a szemkontaktus kerülése nem minden esetben jelenti azt, hogy az illető nem mond igazat.

Az úgynevezett szakkadikus, rendkívül gyors szemmozgás során a látás fókusza időnként akaratlanul elmozdul arról a tárgyról, vagy személyről, amelyre nézünk. Ezt bárki tapasztalhatja például televíziónézés közben, hogy a szem fókusza időnként akaratunkon kívül elvándorol a képernyőn szereplő ember arcáról, mondta Ehrlichman professzor. Az évek során számos logikusnak tűnő magyarázat született már erre a jelenségre.

Az emberek azonban meglehetősen nagy hangsúlyt fektetnek a másik ember szemére, illetve tekintetére, mivel elsősorban ezek alapján tudjuk meghatározni, hogy az illető ellenséges vagy baráti szándékkal közeledik-e, illetve mi lehet az illető szándéka, vagy éppen mire gondol. Az igazságszolgáltatásban dolgozó szakemberek többsége úgy gondolja, hogy pusztán a szemmozgás alapján meg lehet határozni, hogy valaki igazat mond-e, vagy hazudik, de Ehrlichman professzor szerint egyelőre semmiféle tudományos bizonyíték nem létezik, amely alátámaszthatná ezt a véleményt.

A professzor szerint a kutatás eredményei arra utalnak, hogy ezek az akaratlan című pszichológiai szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: