Az optimizmus meglepő előnye

Az optimista emberek jóval tovább élnek, mint a pesszimisták - állapították meg amerikai kutatók. Az optimizmus elősegítésére főként az edzést javasolják a tudósok.

A kutatók két adatbankot használtak, amelyekben évek óta követi bizonyos foglalkozások képviselőinek kórtörténetét. Így csaknem 70 ezer ápolónő és 1429 veterán egészségi állapotára és életmódjára vonatkozó adatok álltak rendelkezésükre. Kérdőívek és tesztek segítségével azt is megállapították mindenkiről, hogy inkább optimista vagy pesszimista beállítottságú-e.

optimizmus, optimista, pesszimizmus, pesszimista, várható élettartam
Nemcsak boldogabb, de hosszabb életre is számíthatnak a derűlátók. Fotó: 123rf

Akár 70 százalékkal hosszabb élet

A tudósok a nőket négy, a férfiakat öt csoportra osztották pesszimizmusuk vagy optimizmusuk mértéke alapján. Az eredmények szerint a különösen optimista csoportba tartozó nők 15 százalékkal tovább élnek tovább, mint a pesszimista csoport. Az optimista pedig férfiak átlagosan 11 százalékkal hosszabb életre számíthatnak, mint borúlátóbb társaik. A legoptimistább nők csoportjában 50 százalékkal volt nagyobb annak esélye, hogy legalább 85 évet éljenek. A férfiak esetében ez a különbség 70 százalékos volt.

Egy friss kutatás kapcsolatot talált a világszemlélet és az alvásminőség között. A szakemberek szerint a pesszimisták rosszabbul alszanak, mint azok, akik szerint a pohár mindig félig tele van. A részletekért kattintson ide!

Más tanulmányok azt sugallják, hogy az optimista emberek jobban tudják szabályozni érzelmeiket és viselkedésüket. Jobban kiheverik a stresszes szituációkat és a nehézségeket. Az optimisták ráadásul társadalmilag is jobban integrálódnak, ez pedig szintén hatással van a várható élettartamra.

Mit tegyenek a pesszimisták?

Az optimizmus részben genetikailag meghatározott, de tanulható is - vélik a szakértők. "Ez a tanulmány nagy jelentőségű a közegészségügy szempontjából, mivel arra utal, hogy az optimizmus olyan pszichológiai tényező, amely meghosszabbíthatja az életet. Érdekes módon az optimizmus mértéke befolyásolható, erre léteznek egyszerű módszerek és terápiák" - fejtette ki Lewina Lee, a tanulmány vezető szerzője. A szakember szerint a sport az egyik legjobb módszer arra, hogy pozitívabban láthassuk a világot.

Optimistaként azokat az embereket definiálták, akik hisznek abban, hogy jó dolgok történnek velük. Ezek a személyek várakozással tekintenek a jövőbe, mert új célokat valósíthatnak meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)