A világ legboldogabb országa

A világ lakossága stresszesebb és szomorúbb volt, illetve több fájdalmat élt át tavaly, mint az elmúlt évtized során bármikor - derült ki az amerikai Gallup elemző és tanácsadó cég frissen publikált felméréséből.

Mely régiókban élnek a legboldogabb emberek Magyarországon? Részletek itt.

Kérdőívük segítségével a kutatók több mint 154 ezer ember adatait vették fel összesen 147 országból 2017-ben. A résztvevőket minden esetben arról kérdezték, hogy milyen negatív és pozitív élményeket éltek át közvetlenül az interjút megelőző napon. Az így kapott eredményekből nem csupán arra derült fény, hogy az elmúlt esztendőben globális rekord született a negatív érzelmek előfordulása terén, de arra is, hogy eközben az örömre okot adó benyomások száma enyhén csökkent 2016-hoz képest.

Aggodalom és stressz

A felmérés során begyűjtött adatokból a Gallup létrehozott egy-egy indexet mind a pozitív, mind a negatív tapasztalatokra vonatkozóan úgy országonkénti bontásban, mint általában az egész világra alkalmazva. A skála maximális értékét 100-ban határozták meg. Összességében a Föld lakosságának negatív mutatója 30-on zárt, ami a legmagasabb érték, mióta a Gallup 2006-ban először lefolytatta azóta hagyományossá vált éves felmérését: első alkalommal 24-es indexet ért el az emberiség, míg például 2016-ban 28-ast. "Kollektíven nézve a világ stresszesebb, nyugtalanabb, szomorúbb, és több benne a fájdalom, mint bármikor korábban a vizsgált időszak során" - hangsúlyozta a megjelent tanulmányban Mohamed Younis, a vállalat szenior elemzője.

A Gallup felmérése szerint a paraguayi embereknek van része a legtöbb örömben
A Gallup felmérése szerint a paraguayi embereknek van része a legtöbb örömben

A legszomorúbbnak bizonyult országokat 2017-ben szinte kivétel nélkül háborúk vagy más csapások sújtották. Az évtized legmagasabb, 61-es negatív indexét például abban a Közép-afrikai Köztársaságban mérték tavaly, ahol a fegyveres csapatok között kiújult összecsapások miatt emberek ezrei voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból. Hasonlóan rossz mutatók születtek továbbá Irakban (59), Dél-Szudánban (55), Csádban (54) és Sierra Leonéban (52). Eközben például az Egyesült Államok lakossága a globális átlagot kevéssel meghaladó 32-es indexet produkált, ami a negyedik legmagasabb a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai körében.

A legboldogabb országok

A Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) tavaly márciusban közzétett jelentése szerint a skandináv országok lakói a legboldogabbak a világon, köztük is a norvégok állnak az élen. Magyarország a listán a 75. helyet szerezte meg. Részletek itt.

Ami a pozitív érzelmeket illeti, a Föld népessége tavaly 69-es értéket ért el a 100-as skálán, ami némi visszaesést jelent a 2016-ban mért 70-hez, illetve a 2013 és 2015 között kimutatott 71-hez képest. Az országok listáját e tekintetben egy dél-amerikai állam, Paraguay vezeti 85 ponttal, majd holtversenyben az egyaránt 82-es értéket elérő Kolumbia, El Salvador és Guetamala áll a dobogó második fokán. A Gallup meglátása szerint a latin-amerikai dominancia hátterét részben az adja, hogy a régió kultúrájára általánosan jellemző a pozitív történéseket előtérbe helyező életszemlélet.

Összességében a megkérdezett felnőttek 40 százaléka számolt be aggódó vagy stresszes érzelmekről az interjút megelőző nap kapcsán, 31 százalékuk fizikai fájdalmat tapasztalt, 23 százalékuk szomorú volt, 20 százalékuk pedig dühöt érzett. Pozitív oldalról 70 százalékuk mondta, hogy élvezetes napja volt, sokat nevetett vagy mosolygott, kipihentnek és megbecsültnek érezte magát, illetve 46 százalékuk tanult valami érdekeset.

Forrás: livescience.com; time.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: