A magány is jobb lehet a ránk erőltetett társaságnál

Nemcsak a magány, de a ránk erőltetett társaság is káros lehet a mentális egészségünkre - állítja egy frissen publikált tanulmány.

Az elmagányosodás világszerte növekvő problémát jelent (főképp bizonyos társadalmi csoportok, elsősorban az idősek körében) annak ellenére, hogy még soha nem volt ennyi lehetőségünk kapcsolatot tartani egymással. Az ember társas lény, és időnként nagy szüksége van arra, hogy találkozzon, beszélgessen másokkal. A társaságban eltöltött idő azonban nem mindig örömteli, sőt: egy friss kutatás eredménye szerint az egyedüllétnél is nehezebben viseljük azt, ha olyankor erőltetnek ránk társasági eseményeket, mikor ahhoz semmi kedvünk.

Társas magány: mi segíthet, ha a párkapcsolat elkopik? Önmagában valaki más fizikai közelsége még egyáltalán nem garancia arra, hogy nem érezzük magunkat magányosnak mellette. Miként maradhatnak érzéseikkel magukra nők és férfiak akár egy párkapcsolatban is? Mi jelenthet kiutat a nehéz helyzetből? Szakértővel beszélgettünk a legfontosabb kérdésekről a társas magány kapcsán.

Néha egyedül is jobb, mint közösségben

A Journal of Happiness Studies kiadványban megjelent kutatás tudományos módszerekkel is igazolta, hogy nem érdemes erőltetni a közösségi programokat olyankor, amikor nem érzünk arra igényt. Mint kiderült, rosszabbul érezzük magunkat akkor, ha a döntésünk ellenére más emberek társaságában kell eltöltenünk időt, mint akkor, hogy ha egyedüllétre kényszerülünk, pedig vágynánk egy közösségbe.

Dr. Liad Uziel, a Bar-Ilan Egyetem Pszichológia tanszékének munkatársa kutatócsapatával az egyetem 155 hallgatóját vonta be a tanulmányba. A résztvevők tíz napon keresztül napi három alkalommal számoltak be arról, kikkel találkoztak, mennyi időt töltöttek velük és hogyan érezték magukat. Arról is számot kellett vetniük, hogy ők maguk keresték-e mások társaságát, vagy akaratukon kívül "csöppentek bele" közösségi eseményekbe. Érdekelte a kutatókat az is, hogy mennyi időt töltöttek a hallgatók egyedül, és hogyan érezték magukat ilyenkor.

Az egyedüllét is jobb lehet a nem kívánt társaságnál. Fotó: Getty Images
Az egyedüllét is jobb lehet a nem kívánt társaságnál. Fotó: Getty Images

Több mint 4200 ilyen feljegyzés adatait elemezték végül ki. A résztvevők idejük 60 százalékát társaságban, 40 százalékát pedig egyedül töltötték. A helyzetek 64 százalékában ez a saját döntésük volt, 36 százalékban viszont bizonyos körülmények miatt kényszerültek az egyedüllétre, vagy bizonyos emberek társaságára. Vagyis a tanulók a napjuk több mint harmadában nem választhatták meg, hogy egyedül, vagy valakiknek a társaságában tölttik-e az idejüket.

Összességében a résztvevők boldogabbak voltak társaságban, mint egyedül, a társas szituációk azonban nagyon eltérő hatást gyakoroltak a hallgatókra. Általában a legjobban akkor érezték magukat a hallgatók, amikor úgy lehettek társaságban, hogy ők is akarták azt. Viszont a legrosszabb hangulatról is társaságban számoltak be, persze ez esetben nem kívántak közösségben lenni. Az egyedüllétben töltött idő kevésbé volt hatással a hangulatukra, akár szerettek volna magukban lenni, akár nem.

Egy korábbi tanulmányában Dr. Uziel már megállapította, hogy a társas helyzetek felerősítik a bennünk lévő érzéseket, míg az egyedüllét a nyugodtabb érzelmekhez köthető. Ez a tanulmány azonban csak megerősítette, hogy a legrosszabb hatása a hangulatunkra annak lehet, ha akaratunk ellenére ránk erőltetnek egy társasági eseményt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)