Leszokás után meggyógyítja magát a tüdő

A tüdőnk egy "varázslatos" képességét fedezték fel kutatók: képes a dohányzás által okozott károkat "kijavítani", de csak azután, hogy leszoktunk.

A világon minden 4. másodpercben meghal valaki egy dohányzással összefüggően kialakult betegségben (ez évente közel 8 millió haláleset), míg éves szinten a passzív dohányzás további egymillió ember haláláért felelős. Hazánkban a 18 év felettiek 28 százaléka hódol ennek a káros szenvedélynek, ami a KSH adatai szerint közel 2 millió embert jelent. A magyarországi halálozási adatok szerint, évente egy kisvárosnyi, azaz közel 30 ezer ember veszíti életét a dohányzás miatt kialakult betegségekben.

leszokás, dohányzás
leszokás, dohányzás

40 év füstölés után is megújulhat

Sokáig úgy gondolták, hogy a tüdőrákhoz vezető szöveti elváltozások tartósak, és akkor is megmaradnak, miután valaki leszokott a cigarettáról. Kutatók azonban meglepő dologra jöttek rá: ha néhány sejt túléli a károsodást, képes helyrehozni a tüdőt. Ráadásul ezt a folyamatot olyan betegeknél is megfigyelték, akik 40 évig napi egy dobozzal szívtak, mielőtt végleg letették a cigit - minderről a Nature című tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány, melyet a BBC szemlézett. Mint írják, a dohányfüstben lévő több ezernyi különböző kemikália képes a tüdősejtek DNS-ét megváltoztatni, mutálni, így alakítva át azokat egészségesből rákos sejtekké.

Letenné a cigit? Íme néhány jó tipp a leszokás első napjaihoz.

A tanulmány azonban kimutatta, hogy mindez egy igen széles skálán történő folyamat, ami akár 10 ezer különböző genetikai elváltozást is jelenthet, ráadásul a dohányosok légzőrendszeréből vett minták alapján megállapították, hogy a bagósok majd minden sejtjét érintik ezek az elváltozások. "Úgy kell ezekre gondolni, mint apró időzített bombákra, amik arra várnak, hogy a következő »ütés« hatására rákos sejtekké alakuljanak" - magyarázta dr. Kate Gowers, az UCL egyik kutatója.

"Nem számítottunk erre"

Nem minden sejtet érint azonban a káros hatás. Azt még ugyan nem sikerült kideríteniük a kutatóknak, hogy hogyan, de úgy tűnik, hogy létezik egy "atombunker" biztonságú hely, ahol a sejtek képesek az egészséges túlélésre. Amikor pedig valaki abbahagyja a dohányzást, ezek a biztonságban és épen maradt sejtek növekedésnek és szaporodásnak indulnak, majd elkezdik kiváltani a károsodott társaikat a tüdőben. A kutatók legnagyobb meglepetésére az ex-dohányosok tüdejének akár 40 százaléka is képes volt így megújulni, s ezek a részek úgy néztek ki, mint az olyan emberek tüdeje, akik sosem gyújtottak még rá.

Erre a felfedezésre abszolút nem számítottunk - mondta Dr. Peter Campbell, a Sanger Intézet munkatársa a BBC-nek.

Leszokásra ösztönöz

A kutatók előtt áll még, hogy rájöjjenek, a tüdő pontosan mekkora része képes a megújulásra. A mostani tanulmány ugyanis csak a légzőrendszer főbb részeire fókuszált, míg például az oxigéncserében fontos szerepet játszó tüdő-léghólyagocskák ezúttal kimaradtak a megfigyelésből. A BBC beszámolója szerint az Egyesült Királyságban évente mintegy 47 000 tüdőrákos eset fordul elő, melyek majd háromnegyedét a dohányzás okozza. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a tüdőrák kockázata a leszokást követő naptól kezdve fokozatosan csökken. Ennek okaként azonban eddig csak a további károsodás elkerülését jelölték meg. Dr. Rachel Orritt szerint azonban az új eredmények motiválóak lehetnek, hiszen nemcsak a további károsodástól óvhatják meg magukat azok, akik leteszik a cigit, de lehetőséget adnak tüdejüknek a regenerálódásra is.

Forrás: BBC

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció