Nikotinmérgezés tünetei és kezelése

2018. 07. 05.

 Szabó Emese

 dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos

Mi a nikotinmérgezés?

A nikotinmérgezés mást jelent napjainkban, mint a két világháború között. Akkoriban még permetezésre használták a szert, a méreganyag pedig a bőrön keresztül is felszívódott, míg ma már inkább az e-cigaretták terjedése miatt fordulhat elő. Az állapot nagyon veszélyes: már pár csepp bőrön keresztül felszívódó tömény nikotin is halálos mérgezést okozhat.

A nikotinmérgezés előfordulása

Ma már nem gyakori a nikotinmérgezés, inkább csak régebben volt az, amikor a méreganyagot használták permetszerként is. Az e-cigaretták miatti nikotinmérgezés inkább a tengerentúlon fordul elő, Európában sokkal ritkábbak az ilyen esetek.

A nikotinmérgezés okai

Régen voltak nikotint tartalmazó permetszerek, és mivel az anyag bőrön keresztül pillanatok alatt felszívódik, előfordultak ebből adódó mérgezések. A másik ok az volt, amikor valaki öngyilkossági szándékból fogyasztott ilyen permetszert.

Ma már inkább csak az e-cigaretták nikotintartalmú folyadékának megivása okoz nikotinmérgezést. Ez történhet öngyilkossági szándékból, de gyerekek véletlenül is megihatják a nem kellőképp elzártan tárolt folyadékot. Bár Magyarországon még nem tudnak ilyen esetről, az Egyesült Államokban már többről is beszámoltak. Gyerekkorban lehet nikotinmérgezés amiatt is, mert a kicsi megeszi a cigarettát. Ennek esélyét persze csökkenti az anyag keserűsége, de azért megeshet ilyen baleset is.

Nikotinmérgezéses esetek ma leginkább az e-cigaretták terjedése miatt fordulhatnak elő

Nikotinmérgezéses esetek ma leginkább az e-cigaretták terjedése miatt fordulhatnak előÖnmagában a túl sok cigarettától nem igazán alakul ki nikotinmérgezés: egy átlagos cigaretta 13 milligramm nikotint tartalmaz, a szivarok mérettől függően akár 40 milligrammot is, ehhez a mennyiséghez pedig a fogyasztók hozzászoknak. Mérgezéses tünetek maximum csak akkor jelentkezhetnek, ha valaki életében először gyújt rá, és túlzásokba esik.

A nikotinmérgezés tünetei

A nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktust érintik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hányinger és hányás jelentkezik, de hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek is. Ilyen a fejfájás, a szédülés, a zavartság, a tudatállapot-változás, de kialakulhat akár kóma is alacsony vérnyomással. Jelentkezhet emellett izombénulás, amely érinti a légzőizmokat is. Súlyos esetben a nikotin a központi idegrendszer légzőközpontján keresztül gyakorlatilag le is állítja a légzést, ami oxigénhiányos állapotot okoz. Emellett kialakulhatnak görcsök és szívritmuszavarok, illetve izzadás is - a tünetek tehát nagyon széleskörűek. Végső esetben a nikotinmérgezés halálos is lehet.

A nikotinmérgezés diagnózisa

A diagnózist a klinikai tünetekből kiindulóan állítják fel: már ezek is utalnak a mérgezés jellegére. A legfontosabb persze a toxikológiai vizsgálat, amely a vér és a vizelet vizsgálatát is jelentheti. A vizeletnek már a szaga is árulkodó: jellegzetességét a nikotin bomlásterméke, a kotinin adja, a vizeletben ugyanis ez jelenik meg. Ezt az anyagot a mintából mindenképp ki lehet mutatni, de nem minden laborban.

A nikotinmérgezés kezelése

Mivel a nikotinmérgezés életveszélyes, speciális ellenanyaga, oki terápiája pedig amúgy sincs, kezelését már a leletek elkészülte és a pontos diagnózis felállítása előtt megkezdik. A terápia szupportív, a görcsök kezelését, a lélegeztetést jelenti; ha kell, kezelik a szívritmuszavarokat is. Tulajdonképpen az életveszélyes állapotban lévő beteget próbálják stabilizálni.

A nikotinmérgezés gyógyulási esélyei

Ha a szupportív terápia megfelelő és időben megkezdik, a mérgezettek fölépülhetnek a nikotinmérgezésből. Viszont ha túl sok nikotin került a szervezetbe, akkor a helyzet már nehezebb. Ilyen esetekben van esély rá, hogy a beteg életét veszti addigra, amikorra egészségügyi intézménybe kerül.

A nikotinmérgezés megelőzése

Figyelni kell rá, hogy az e-cigaretták utántöltőit megfelelően tárolják, és gyerekek még véletlenül se férjenek hozzá ezekhez.

Szövődmények

A nikotin a szervezetből kiürül, de a mérgezésnek azért lehetnek szövődményei. Ilyen lehet például a tüdőgyulladás. Nem lehet előre megmondani, hogy a mérgezés okoz-e maradandó károsodást. Ennek esélye nagyobb, ha hosszú volt az oxigénhiányos állapot.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.

Kategória: Mérgezések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Nikotinmérgezés kezelésére! További kérdésem van Nikotinmérgezés témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt eleinte még lesznek ködös és felhősebb tájak is, de ezek megszűnését követően országszerte napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag