Gyerekkori trauma miatt cigiznek a nők?

Azok a nők, akik nem képesek leszokni a dohányzásról, jól teszik, ha gyermekkori élményeik közt kutakodnak a válaszért. A kutatók összefüggést fedeztek fel a korai traumák és a rossz szokás között.

A személyiség formálódása során elszenvedett negatív élmények egy életen át elkísérhetnek minket. A fizikailag vagy érzelmileg bántalmazott nők 1,4-szer gyakrabban válnak dohányossá. Azok is gyakrabban füstölnek, akiknek valamelyik szülője börtönbe került. A kutatás vezetője, Dr. Tara Strine elmondta: "Mivel a rossz gyermekkori élmények (ACE) növelik a pszichés terheltség kockázatát férfiak és nők esetében egyaránt, ezért észszerűnek tűnt feltételezni, hogy az ACE-n átesettek gyakrabban szoknak rá a cigarettára." Dr. Strine hozzátette, hogy a jelenség főként nők esetében figyelhető meg, ami arra utal, hogy a férfiak más megküzdési módszereket választanak.

A című folyóirat egyik cikke arról számolt be, hogy a dohányzás elkezdése összefügghet a nehéz helyzetekkel. A kutatócsapat szerint az eredmények segíthetnek hatékonyabb leszokási stratégiákat kidolgozni.

"A jelenlegi leszoktató kampányok és stratégiák sokat meríthetnek a gyermekkori traumák és az ebből következő pszichés elváltozások, valamint a dohányzás szerepének összefüggésével kapcsolatos fejleményekből" - jegyezték meg a szerzők. A megrázó események származhatnak érzelmi, testi vagy szexuális bántalmazásból, elhanyagoltságból és a diszfunkcionális családmodellből, mely igen sok embert érinthet.

Mivel a depresszióhoz és szorongáshoz hasonló pszichiátriai betegségekről közismert, hogy növelik a dohányzásra való rászokás kockázatát, a kutatók Amerika-szerte összefogtak, hogy megvizsgálják az ACE és a káros szenvedély kapcsolatát. A felmérésben több mint 7000 ember vett részt, több mint fele részben nők. 60 százalékuknál is több számolt be legalább egy gyermekkori negatív eseményről, amelyet összefüggésbe lehetett hozni az egészségre káros megküzdési mechanizmussal.

Az egyéb hajlamosító tényezőket a kutatók előzetesen rögzítették. Az Egyesült Királyságban a becslések szerint mintegy 10 millióan dohányoznak, emiatt évente 120.000 ember hal meg idő előtt. A füstölés rendkívüli módon károsítja az egészséget, közismerten fokozza a szívinfarktus, az agyvérzés, a tüdőtágulat és a tüdőrák kockázatát.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: