Ez történik a testünkkel, ha abbahagyjuk a dohányzást

Tudjuk, hogy egészségtelen, de túl jólesik ahhoz egy slukk, hogy abbahagyjuk? Megmutatjuk, mi történik testünkkel azután, hogy elszívtuk az utolsó cigarettát.

Látványos grafikával hívja fel a figyelmet a dohányzás veszélyeire a patikaláncot fenntartó, gyógyszerszállítással is foglalkozó egészségügyi cég, a CVS Health. Ebből kiderül, hogy már 20-30 perccel a dohányzás abbahagyása után jelentkeznek az első pozitív jelek: a vérnyomás és a pulzus csökkeni kezd, a kezek és lábak pedig (a javuló keringésnek köszönhetően) felmelegedni.

no cigi

Ahhoz viszont már 8 órának kell eltelnie, hogy vérünk szénmonoxid-szintje csökkenni, oxigénszintje pedig emelkedni kezdjen. Ízérzékelésünk és szaglásunk két nap elteltével kezd el javulni, ahhoz pedig három nap kell, hogy hörgőink is elkezdjenek megnyugodni.

Letenné a cigit? Tippek a leszokás első napjaihoz A dohányzás káros hatásairól folyamatosan jelennek meg újabb és újabb hírek, mégis rengetegen vannak, akik nehezen mondanak le erről a káros szokásról, sokszor talán azért, mert félnek a kellemetlen "mellékhatásoktól": Következzen néhány tipp az első napok könnyebbé tételéhez. Kattintson! Azonnali javulásokat nem nagyon szabad várnunk a dohányzás abbahagyta után: keringési rendszerünk, tüdőfunkcióink és állóképességünk ugyanis legjobb esetben 2 hét, de legrosszabb esetben akár 3 hónap után kezdenek csak el javulni. Szintén hónapok kellenek ahhoz, hogy köhögésünk abbamaradjon, tüdőnk pedig megtisztuljon a nyáktól. Ezáltal nemcsak megtisztul, hanem a fertőzésveszély is csökken - ennek köszönhetően pedig általános energiaszintünk is javul: mindezekhez viszont 1-9 hónap is kellhet.

A CVS adatai szerint az előnyök halmozódása még nem áll meg itt. Egy év elteltével ugyanis a szívproblémák kialakulásának esélye felére csökken (egy dohányoséhoz képest), 5 év elteltével pedig a stroke kockázata nem lesz nagyobb, mint egy soha nem dohányzó embernek, de addigra felére csökken a száj-, torok-, nyelőcső- és hólyagrák, valamint améhnyakrákkockázata is.

A helyzet aztán folyamatosan javul tovább: 10 év múltán már elmondhatjuk, hogy feleolyan eséllyel lehetünk tüdőrákosak, mint egy dohányos, a hasnyálmirigyrák kockázata pedig nagyjából akkora, mint amennyi egy hasonló korú nemdohányzóé.

15 év alatt a szervezet leküzdi a legtöbb hátrányt, addigra a szívproblémák kialakulásának és a halál kockázata megegyezik egy nemdohányzóéval. A túléléshez tehát szükségünk lesz 15 év fegyelemre!

Forrás: Independent

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: