Ételfüggőknek is segíthet a gyógyszer

A kábítószer- és alkoholfüggők sóvárgásának enyhítésére szolgáló gyógyszer egy állatkísérleten alapuló friss tanulmány szerint a falásrohamok visszaszorításában is segíthet.

Az Amerikai Idegtudományi Társaság New Orleans-i éves konferenciáján bemutatott kutatásban kényszeres evőkké tettek patkányokat úgy, hogy naponta egy órán keresztül cukorban gazdag étrenddel táplálták az állatokat. Amikor azonban a naltrexone gyógyszert agyuk prefrontális kérgébe fecskendezték, a kényszeres evők sokkal kevesebbet ettek, majdnem annyit, mint a hagyományos étrenden élő egyedek.

A kutatás vezetője, Angelo Blasio, a Bostoni Egyetem Orvostudományi Kar addiktológiai laboratóriumának munkatársa elmondta, hogy a naltrexone az agy opioid receptorait gátolja, amelyeket a morfium, a heroin és más kábítószerek aktiválnak. Ezekről a receptorokról azt feltételezik, hogy a táplálkozási viselkedésben is szerepet játszhatnak. A gyógyszer eredetileg az alkohol- és kábítószerfüggők leszokásának segítésére szolgál.

Mivel a kísérletet patkányokon végezték, egyelőre túl korai lenne kijelenteni, hogy az eredmények az emberek esetében is igazak. Mindenesetre arra utalnak, hogy a prefrontális kéreg jelentős szerepet játszik a kényszeres evési viselkedésben. Blasio elmondta, hogy a naltrexone az agy bármely területén gátolhatja ezt a fajta opioid receptort. További kutatásokkal kell vizsgálni, vajon egy olyan gyógyszer, amely kifejezetten a prefrontális kéregben gátolná a receptorokat, még ennél is nagyobb hatást gyakorolhat-e a táplálkozási viselkedésre.

A kutatásból az is kiderült, hogy a kényszeres evő patkányok prefrontális kérgében megváltoztak azok a gének, amelyek az opioid receptorokhoz kötődő agyi fehérjéket kódolják. Ennek a felfedezésnek egyelőre nem lehet meghatározni a jelentőségét, de elképzelhető, hogy ezek a változások járulnak hozzá az ismétlődő falási rohamokban szenvedő betegekben tapasztalható kontrollvesztéshez.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra