A legkeményebb novemberi kihívás: miért vágjunk bele?

Ha sikeresen teljesítjük az egy hónapon át tartó alkoholmentes kihívást, a Száraz Novembert, nemcsak mentális, hanem fizikai téren is olyan változásokat tapasztalhatunk, amelyekre talán nem is gondolnánk.

Magyarországon nagyjából egymillió alkoholfüggő él, azaz a lakosság több mint tíz százalékát érinti közvetlenül a probléma. Esetükben elképzelhetetlen, hogy egyik pillanatról a másikra felhagyjanak az alkoholfogasztással, de számukra a 30 napos, orvosi felügyelet nélkül zajló teljes leállás nem is ajánlott, mivel ez az alkoholfüggőknél súlyos – olykor életveszélyes – elvonási tüneteket okozhat. A világszerte egyre elterjedtebb és éppen aktuális Száraz November kihívás az úgynevezett kockázati ivók számára javasolt. Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akik rendszeresen, hetente egyszer vagy többször fogyasztanak kis mennyiségű alkoholt. Ennek az életformának az a legfőbb veszélye, hogy – például egy negatív életesemény hatására – könnyebben kialakulhat belőle alkoholfüggőség.

Jó, ha le tudunk mondani az alkoholról. De a kampányszerű alkoholmegvonás nem mindenki számára megoldás. Fotó: Getty Images
Jó, ha le tudunk mondani az alkoholról. De a kampányszerű alkoholmegvonás nem mindenki számára megoldás. Fotó: Getty Images

„A Száraz November egy önismereti prevenciós utazásnak is tekinthető, hiszen a kampány lényege, hogy a kockázati ivó szembesüljön saját ivási szokásaival, annak körülményeivel és következményeivel" – mutatott rá Imriné Csákányos Melinda addiktológiai konzultáns és mediátor. Elmondta: a kihívás alatt a résztvevők sok mindent megtanulnak önmagukról és az alkoholhoz fűződő viszonyukról. Feltehetnek olyan kérdéseket, mint például, hogy mikor és miért szoktak alkoholt fogyasztani, vagy hogy hol és milyen körülmények között kerül sor erre. 

Nem várt hatásai lehetnek

Amellett, hogy a Száraz November kihívást sikeresen teljesítőknek nagyfokú önbizalmat adhat az, hogy legyőzték önmagukat, a programban részt vevők számos új felismeréssel gazdagodhatnak. „Segíthet tudatosítani magukban, hogy esetükben melyek azok a külső és belső hatások, amelyek rendszeres alkoholfogyasztáshoz vezetnek. Megtapasztalhatják, hogy az alkohol elhagyása milyen mentális és kapcsolati változásokhoz vezethet. Átértékelődhetnek a szociális viszonyaik azáltal, hogy felismerik, képesek jól érezni magukat társaságban anélkül, hogy ehhez alkoholt kelljen fogyasztaniuk” - mondta a szakember. 

Általános tapasztalat, hogy ha valaki képes teljesíteni a Száraz November kihívást, később is könnyebben tud nemet mondani az italozásra. Ez önmagában kedvező irányt jelenthet az alkoholhoz való általános viszonyhoz, ami fontos lépés az egészségmegőrzés szempontjából is, hiszen ezzel csökken a különböző betegségek – például bizonyos szervi elváltozások – kialakulásának kockázata is. A fizikai változások ráadásul sokszor szemmel láthatóak.

„Már néhány hetes alkoholelhagyást követően látható, hogy a bőr egészségesebben ragyogóbbá, hidratáltabbá válik, az emésztés kiegyensúlyozottabb lesz, a fogyási kísérletek sikeresebbek, az alvás pedig nyugodtabb és pihentetőbb" – mondta Imriné Csákányos Melinda. Hozzátette: tapasztalatai szerint a résztvevők jelentős százalékának a program után megváltozik az alkoholhoz való alapvető viszonyulása. „Gyakori például, hogy az esti vagy a hétvégi rendszeres alkoholfogyasztást felváltja a testmozgás, amivel nemcsak kiválóan vezethető le a feszültség, de csapatsportok esetén közösségi élményt is nyújthat” - tette hozzá. 

A Száraz November elnevezésű kampány 2013-ban indult az Egyesült Királyságban. Magyarország 2016-ban vette át, a Kék Pont Alapítványnak köszönhetően. A program 30 napon át tartó teljes alkoholelhagyásra ösztönzi azokat, akik egyébként heti egy vagy több alkalommal, rendszeresen fogyasztanak kisebb mennyiségű alkoholt. A legfőbb cél az önismeret fokozása, a tudatosság erősítése, a testi és lelki megújulás, valamint az italozás okozta problémák felismerése.

Sikertelen próbálkozás

A Száraz Novembert nem mindenki tudja teljesíteni. Azonban ez is fontos visszajelzés lehet, amivel érdemes szembenézni, és adott esetben segítséget kérni.

„A 30 nap alatt tapasztalt felismeréseken mindenképpen ajánlott tovább dolgozni, akár sikerült véghez vinni a programot, akár nem" – javasolta Imriné Csákányos Melinda, hozzátéve, hogy ma már számos szakember segíthet abban, hogy az alkoholfogyasztás kiváltó okait megszüntessük, vagy kezeljük, ezzel elkerülve a függőség kialakulását. Bizalommal fordulhatunk segítségért addiktológiai konzultánshoz, pszichológushoz, részt vehetünk önismereti tréningen, illetve személyek közötti megoldatlan konfliktus esetén érdemes mediátor segítségét is igénybe venni.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: