Így lesz az ártalmatlan ivásból alkoholfüggőség

Ismeri a mondást, hogy egy sör nem sör? És hogy az alkohol az ember ellensége, de aki az ellenség elől elfut, gyáva? A hangzatos kijelentéseken túl azonban korántsem mindegy, hogy milyen barátságot is ápolunk a szeszekkel.

"A sör a bizonyíték arra, hogy Isten szeret minket, és azt akarja, hogy boldogok legyünk" - állította Benjamin Franklin amerikai tudós, politikus. Kijelentése pedig, nyugodtan mondhatjuk, több száz évvel később is helytálló, még akkor is, ha ma már jóval több információ áll rendelkezésünkre a folyékony kenyérről . A boldogság azonban nem minden, főleg, ha az egészségünkkel állítjuk párhuzamba.

9 ok, amiért érdemes sört inni A sörfogyasztás olyan ősi emberi szokás, hogy a kezdetét sem ismerjük pontosan. A sör okozta súlyos másnaposság miatt sokan abban a hitben vannak, hogy ez egy finom, de veszélyes, sőt káros ital. Pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. Íme a bizonyítékok !

Zacher Gábor toxikológus szerint két sör még rendben van, ha nem követi harmadik. A toxikológus szerint két pohár sört vagy bort meg lehet inni, attól még nem lesz baja az embernek, tudatánál marad, és a másnaposság sem kínozza majd. Sokan azonban, főleg ha már lendületben vannak, nem tudnak, és gyakran nem is akarnak megállni kettőnél. A Royal College of Psychiatrists kutatói szerint ennek oka, hogy a legtöbben alábecsülik, mennyit isznak, milyen hatással lesz rájuk, illetve azt is, hogy a bevitt mennyiség valójában mennyi alkoholt tartalmaz - írja cikkében a brit Daily Mail , amelyben szakértők figyelmeztetnek, hogy világszerte több millióan túlzásba viszik az ártatlan iszogatást.

Ami benned van, csak az számít?
Kiből lesz alkoholista?

Kinek van problémája?

Éppen ezért a Royal College of Psychiatrists munkatársai az Egészségügyi Világszervezettel együttműködve megalkottak egy tízkérdéses tesztet, amelyet kitöltve bárki megtudhatja, van-e alkoholfogyasztási problémája. Az általuk feltett kérdéseket érdemes megkérdeznie magától, ha időnként szeret a pohár után nyúlni, vagy esetleg hajlamos olykor-olykor a fenekére is nézni.

  • Rendszeresen fogyaszt alkoholt a düh, a frusztráció, a szorongás vagy a depresszió kezelésére?
  • Előfordul, hogy azért iszik, hogy magabiztosabb legyen?
  • Tapasztalta már, hogy alkoholfogyasztása befolyásolta a kapcsolatait más emberekkel?
  • Elmondható, hogy ha iszik, akkor komor vagy agresszív lesz? Esetleg az öngyilkosság is megfordult már a fejében?
  • Megesett már, hogy mások kellemetlenül vagy kényelmetlenül érezték magukat, amikor poharazott?
  • Volt példa arra, hogy átszervezett vagy lemondott dolgokat, programokat, hogy több időt tölthessen az ivással?
  • Vagy korábban kezdett alapozni, mint a társai, mivel tudta, hogy több időbe telik, hogy jól érezze magát?
  • Elrejtett már valaha piás üveget vagy más bizonyítékot családja, barátai, környezete elől?
  • Érzett másnaposságot, remegést, nyugtalanságot, miután az előző éjjel ivott?
  • Mikor volt utoljára, hogy csak részlegesen vagy épp semmire sem emlékezett a tegnapi görbe éjszakából?

Kiből lesz alkoholista?

A londoni Serena House elnevezésű, szenvedélybetegségekkel foglalkozó detoxikáló és kezelőközpont egyik tanácsadó szakpszichológusa a teszt kapcsán elmondta, hogy az emberek nagy része nem ismeri fel, vagy pedig nem látja be, hogy valójában függő. "Sokan, akiket látok, nem veszik észre, vagy tagadják az alkoholfogyasztásukat" - véli Dr. Iqbal Mohiuddin, aki szerint a legfőbb probléma, hogy az emberek jelentős részének fogalma sincs, hány egység alkohol van a különféle italokban. "Szinte mindig több, mint gondolnák" - állítja a szakértő, és külön kiemeli, hogy a hasonló típusú italok alkoholtartalma bizony eltérő lehet. Vagyis az sem mindegy, hogy a két korsó sör, amelyet megiszik, 3 vagy éppen 5,5 tömegszázalékos-e.

Hatalmas különbség lehet sör és sör között is
Hatalmas különbség lehet sör és sör között is

"Attól, hogy valaki időről időre italozik, nem lesz rögtön alkoholista . De némelyikünk határozottan hajlamos rá. Ez a gének és a környezet keveréke. Sok embernek, aki alkoholproblémával küzd, a családi kortörténetében is fellelhető a betegség a szülők vagy a nagyszülők révén. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki alkoholizmustól szenvedett, de ebben az esetben nagyobb valószínűséggel lehet belőle probléma."

Nagy-Britanniában és az USA-ban az emberek 20 százaléka veszélyes szinten fogyasztja az alkoholt. Sokan egy pohár borral kezdik este, hogy könnyebben el tudjanak aludni. Ebből egy idő után egy üveg lesz, majd pedig akár három palack is lecsúszhat. Ezt követik majd a nehezebb italok, mint például a vodka vagy a whisky. Mivel a test egyre nehezebben éri el ugyanazt a hatást, egyre többet és többet kíván majd a szervezet.

Sörrel kapcsolatos tévhitek: miért tesz boldoggá? A közhiedelem számos pozitív és negatív tulajdonsággal ruházza fel a sört - néhány igaz, néhány nem. Egy kutatás szerint például a sör boldoggá tesz, de nem az alkohol miatt. Korábban utánajártunk , hogy miként is hat ránk a sörfogyasztás, és miért érezzük tőle jobban magunkat.

Mit mond a szakértő?

A témában megkérdeztük Mihranian Hermon belgyógyász, addiktológust , hogy mégis hol van a határa annak, hogy valaki csak alkoholfogyasztó vagy már alkoholfüggő. Arra kerestük a választ, mikor kell észbe kapni, illetve egyedül felismerhető-e a tény, hogy már valóban függők vagyunk. "Számos országban az alkoholfogyasztás az adott gasztronómia kelléke. Páldául Franciaország. Függőségről akkor beszélünk, ha az illetőnek már hiányérzete van. Másképpen mondva, nem képes a napi teendőket ellátni alkoholfogyasztás nélkül. A végén pedig már azért iszik, hogy ne legyen rosszul, mivel alkohol nélkül elvonási tünetei lesznek."

k
Miként ismerhetjük fel, hogy valóban függők vagyunk?

A szakértő szerint az alkoholfüggő minden alkalommal tagadja, hogy függő. Közli, hogy képes alkohol nélkül létezni, illetve bármikor abba tudja hagyni az ivást. De persze nem képes rá, mivel retteg az elvonástól.

"Rendszerint azért fogyasztanak alkoholt az emberek, mert kezdetben sikeresen szerepelt náluk feszültségoldóként . Az alkohol egyébként valóban segít, de csapda is. Hiszen folyamatosan növelni kell az adagot annak érdekében, hogy a kívánt hatást elérjük. A végén pedig már nem is a pozitív hatásért iszunk, hanem az elvonás kivédése miatt" - állítja Mihranian Hermon, aki szerint Magyarországon a túlterhelt, szorongó , sikertelen, érzelmileg sivár, boldogtalan és a társadalomból kirekesztett emberek a legveszélyeztetettebbek. "De számít a környezet, a baráti kör és a rossz családi körülmények is. Itt kell megemlítenem a magányt is."

Az addiktológus szerint a hazai alkoholfüggők között korábban a férfiak voltak többségben, de az utóbbi években már nem volt számottevő a különbség, hiszen az okok és a problémák nagyjából hasonlóak a két nem között. Magyarországon egyébként növekvő pályán van az alkoholfüggőség. Ennek modern társadalmi okai vannak: legfőképpen a bizonytalan élet.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)