Az öt leginkább függőséget okozó kábítószer

Egy drog addiktív minőségét azon a hatáson mérik, amelyet a testre és azon keresztül a közösségre, társadalomra gyakorol.

Például, a kutatók azt nézik meg, hogy egy hatóanyag hogyan befolyásolja az agy dopaminrendszerét vagy milyen erősek az elvonási tünetek. Azt is nézik, hogy egy kábítószer utcai értéke mekkora, és milyen élvezetesnek találják a felhasználók. Ebből aztán kialakul az erősorrend.

A leginkább függőséget okozó szerek a világon a heroin, a kokain, a nikotin, a barbiturátok és az alkohol – egy függőségi szakértőkből álló testület szerint. A londoni Imperial College agytudományi intézetének pszichofarmakológia professzora, David Nutt kérte fel a tagokat a részvételre, hogy megállapítsák, hogy valóban azok a drogok okozzák-e a legerősebb függőséget, amelyekről eddig feltételezték. Az eredmények igazolták az előzetes várakozásokat.

Melyik drog mennyire veszélyes? Hogyan ismerheti fel a drogfogyasztás tüneteit? Nézze meg a Drog ABC-ben! David Nutt már 2009-ben is közzétett egy listát a legveszélyesebb szerekről. Ezen az egyes drogok a következő sorrendben álltak az első tíz helyen: heroin, kokain, barbiturátok, utcai metadon, alkohol, ketamin, benzodiazepinek, amfetamin, dohány és buprenorfin. A lényeg azóta sem változott.

A leginkább függőséget okozó szerek a világon a heroin, a kokain a nikotin, a barbiturátok és az alkohol

Heroin

A heroin 200 százalékkal is megnövelheti az agy dopaminszintjét növelése laboratóriumi kísérletek tanulsága alapján. Ez okozza a brutális elvonási tüneteket, és az alacsony utcai értéket. Azért az egyik legveszélyesebb drog, mert a dózis, amely halált okozhat, csak ötször nagyobb, mint ami a hatás kiváltásához szükséges.

Kokain

A kokain közvetlenül beavatkozik az agy dopamin rendszerébe, amely megakadályozza az idegsejteket, hogy a dopamin jelet lekapcsolják, ami az agy jutalmazóutainak abnormális aktiválását jelenti. A kokain használatával a dopaminszintje a normál érték több mint háromszorosa nő a laboreredmények szerint. Más szakértők a crack kokaint a harmadik legkárosabb drognak értékelték.

Nikotin

A dohány legkárosabb hatóanyaga. A nikotin gyorsan felszívódik a tüdőn keresztül, és az anyag rövid úton az agyba jut, ha valaki dohányzik, elszív egy cigarettát. A dohányzás tönkreteszi a tüdőkapacitást, a tüdő egészségét, érszűkületet okoz, de az erős függőség miatt nehéz megszabadulni a szenvedélytől.

Barbiturátok

Kezdetben a szorongás kezelésére és altatóként használták a barbiturátokat , amelyek zavarják a kémiai jelátvitelt az agyban, s emiatt az agy különféle régióinak kommunikációja leáll. Kis adagban eufóriát okozhat, de a nagyobb adagok halálosak lehetnek, mert elnyomják a légzést. A barbiturátfüggőség addig volt magas, amíg e drogok receptre kaphatók voltak. Mára a használatuk csökkent, új gyógyszerek váltották fel őket.

Alkohol

A világ egyik legelterjedtebb kábítószere. Az alkohol képes növelni az agy dopaminszintjét. Állatkísérletek szerint az érték növekedése 40-től 360 százalékig is terjedhet. A kutatók azt találták, hogy a vizsgálati állatok minél többet ittak, a dopaminszintjük annál jobban emelkedett. Egy tanulmány szerint az értékesített alkohol csaknem 70 százalékát olyanok fogyasztják (az adat az Egyesült Királyságra vonatkozik), akik kockáztatják az egészségüket.

Forrás: www.independent.co.uk

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

A fátyolfelhők mellett nyugatról kelet felé egy vastagabb felhősáv is vonul. Nagyobb területen a keleti, északkeleti harmadban lehet kevésbé felhős, illetve derült az ég, főleg arrafelé helyenként köd képződhet. Csapadék továbbra sem valószínű. A légmozgás az ország legnagyobb részén gyenge vagy mérsékelt lesz, de a Dunántúlon az éjszaka második felében kevés helyen már megélénkülhet az északi, északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között várható, de a derült északi, északkeleti fagyzugokban néhol fagypont környékére hűlhet a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra