Az alkoholfogyasztás négy típusa

Van, aki a buli hevében, más a gondjai miatt nyúl a pohárhoz - kutatók most ezen motivációk alapján kategorizálták az alkoholfogyasztókat.

Emmanuel Kuntsche és Sarah Callinan, az ausztráliai La Trobe Egyetem kutatói eredetileg az alkoholizmus új típusú kezelési lehetőségeit kutatták, a vizsgálatok közben azonban egyéb megállapításokat is tettek. Rájöttek, ahhoz, hogy hatékonyan lehessen kezelni az alkoholfüggőséget, fontos megérteni az ivás motivációját is. Ezeket a motivációkat a kutatók négy kategóriába tudták besorolni:

  • határok feszegetése (mert izgalmas)
  • búfelejtés (hogy megfeledkezzünk a gondjainkról)
  • szociális motiváció (ünneplések, bulizások alkalmával)
  • alkalmazkodás a többiekhez (könnyebb beilleszkedés reményében)

Így hat az alkohol az agyunkra Bár egyesek jobban bírják az alkoholt, míg másoknak egy pohár bor is a fejükbe száll, az ital ugyanazokat az élettani hatásokat idézi elő mindnyájunknál. Milyen mennyiségtől válik az alkohol veszélyessé? Részletekért kattintson !

Szociális ivás

A fiatalok, tinédzserek körében az ivásnak leggyakrabban szociális okai vannak: az alkohol esetükben a bulizásnak, a hangulat fokozásának gyakorlatilag elmaradhatatlan kelléke. A kutatók megállapították, hogy ez a típusú ivás általában mérsékelt alkoholfogyasztással jár.

Tinédzserek körében az ivásnak leggyakrabban szociális okai vannak
Tinédzserek körében az ivásnak leggyakrabban szociális okai vannak

Alkalmazkodó ivás

Ők azok az emberek, akik csak azért fogyasztanak alkoholt különböző társasági eseményeken, mert úgy érzik, hogy elvárják tőlük, és így könnyebben tudnak beilleszkedni. Ezek az emberek általában kevesebbet isznak, mint akiknek egyéb motivációik vannak. Megesik, hogy egész este csak egyetlen pohár bort vagy pezsgőt szorongatnak a kezükben, elkerülve ezzel, hogy társaiktól negatív megjegyzéseket kapjanak.

Határok feszegetése ivással

Az ebbe a csoportba tartozó emberek nagy valószínűséggel kockázatvállaló, extrovertált , impulzív és kissé agresszív személyiséggel rendelkeznek. Általában fiatal férfiakról van szó, akik kifejezetten arra törekednek, hogy minél részegebbnek érezzék magukat.

Búfelejtő ivás

Azok tartoznak ebbe a csoportba, akik nehéz életszakaszon mennek keresztül, és az italt arra próbálják használni, hogy elfelejtsék problémáikat. Ezek az emberek az alkoholproblémáik mellett gyakran küzdenek depresszióval vagy szorongással is.

Forrás: Daily Mail

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: