Szipu

A szipuzás szerves oldószerek (pl. benzin, ragasztó, különböző hígítók, lakkok, csavarlazító, körömlakk, öngyújtógáz) gőzének belélegzését jelenti.

Hatóanyagai:

Tolunén, aceton, toulol, triklóretilén, benzin stb. Többségében a petróleum desztillációjával előállított erősen gyúlékony, szerves oldószerekről van szó.

Tipológia:

Hallucinogén, inkább nyugtató hatású.

Alternatív megnevezés:

Szipu, szipuzás, hígítózás, ragasztózás stb.

Kinézet:

Kellékei a bolti forgalomban szabadon hozzáférhető vegyszerek és a nejlonzacskók, de akár egy benzinbe vagy hígítóba mártott rongydarab is szolgálhat eszközül a kábulat eléréséhez.

Felhasználási mód, ráutaló jelek:

A szipuzás lényege, hogy az adott vegyszert valamilyen hordozóra (pl. rongy) vagy hordozóba (pl. nejlonzacskó) juttatják, majd a keletkező gőzöket belélegzik, mintegy inhalálják. A szipus környezetében számos jel utalhat káros szenvedélyére. Az üres flakonok, nejlonzacskók, festék vagy ragasztófoltos rongyok mind-mind gyanúsak lehetnek.

Hatása:

Mivel az oldószerek az orron keresztül gyorsan a tüdőbe és a keringésbe kerülnek (illetve az orr nyálkahártyájáról is felszívódik egy részük), és másodpercek alatt az agyba jutnak, a "fogyasztók" hamar hallucinálni kezdenek, viselkedésük pedig a hallucinációjuk fajtájától függően lehet eufórikusan boldog vagy éppen kimondottan agresszív. Hatásmechanizmusát nem lehet olyan egyértelműen leírni, mint az egyéb drogokét, hiszen nem egy konkrét szerről, hanem egy egész "szer-családról" van szó, és az sem mindegy, hogy ki, mennyi ideje és mire használja.

Túladagolás tünetei:

Gyakori a fulladásos halál, amikor a "szipus" úgy próbál még koncentráltabb szippantáshoz jutni, hogy a fejére húzza a hígítót tartalmazó zacskót, mivel azonban a belélegzett szerves oldószer nagy koncentrációban bénítja az agy légzőközpontját, ráadásul a zacskóban elfogy az oxigén, a légzés leállhat, és az áldozat megfullad.

Elvonási tünetei:

Nincsenek kifejezetten felismerhető elvonási tünetek: nyugtalanság, agresszió léphet fel, illetve jellemző lehet a másnaposságra emlékeztető viselkedés.

Veszélyei:

Fizikai hatások

Az oldószer az orron keresztül gyorsan a tüdőbe, majd onnan a véráramba, végül az agyba kerül. Mivel a szerves oldószerek zsírban oldódó molekulákat tartalmaznak, ezért nagymértékben roncsolják a sejtmembránokat, így például az agy idegsejtjeit is. Ezért a rendszeres szipuzás gyors és visszafordíthatatlan agykárosodáshoz vezet. Gyakori még a máj- és vesekárosodás: egy tíz éve "szipuzó" ember mája olyan állapotban lehet, mint egy hetven éves alkoholistáé. A testi tünetek ezeknek megfelelően széles skálán mozognak: hányinger, reszketés, rossz közérzet, bizonytalan mozgáskoordináció, remegés, alhasi fájdalmak, ideggyulladás, apátia. A szívritmus felborul, a pulzus szabálytalan, előfordulhat hirtelen szívmegállás is.

Pszichológiai hatások

A szerves oldószerek okozta hallucinációk veszélyes viselkedésekhez, a kockázatok nem megfelelő felméréséhez vezethetnek.

Egyéb:

Az oldószerek nem számítanak drognak a büntető törvénykönyv szerint. Bár kábító hatásúak, jogi értelemben a szipuzáskor nem történik kábítószerrel való visszaélés, azért a rendőrség csak akkor tud fellépni a szipuzó ellen, ha az más jogsértést, például garázdaságot követ el. Eljárást indíthatnak viszont akkor, ha nagykorú személy ad kábulatkeltésre alkalmas anyagot kiskorúnak, bár ezt sokszor igen nehéz bizonyítani.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Délnyugat, nyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Holnapig fronthatásra nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra