Ketamin segíthet a depressziósokon

Ígéretesnek mutatkozott a súlyos depresszió és az öngyilkos gondolatok gyors kezelésében a ketamin. Bár a szer elsősorban partidrogként ismert, érzéstelenítőként engedélyezett a használata.

Egy amerikai tanulmány szerint orrsprayként való használata nyomán a pácienseknél jelentősen javultak a depressziós tünetek az első 24 órában - írja a BBC. A brit pszichiáterek kollégiuma (Royal College of Psychiatrists) szerint tanulmányuk révén a szer egy lépéssel közelebb kerülhet ahhoz, hogy a közegészségügyi rendszerben felírható gyógyszerré váljon.

Segíthet a ketamin a depresszió gyors kezelésében
A kutatásban olyan pácienseket vizsgáltak, akiknél fennállt az öngyilkosság veszélye

Jelentős javulást hozott a szer használata

A kutatásban 68 embert vizsgáltak, akiknél fennállt az öngyilkosság veszélye: mindnyájukat kórházban, antidepresszánsokkal kezelték. A páciensek fele ezen felül ketamint kapott orrsprayként, míg másik fele placebót. A kezelés első négy hetében jelentős javulás mutatkozott a depresszió tüneteiben azoknál, akik ketamint kaptak, de huszonöt nap után gyengült ez a hatás.

Három kísérleti szakasz

A tanulmány szerzői szerint a ketamin hatásos lehet a súlyos depresszióban küzdők gyors kezelésekor és az öngyilkosság magas kockázata esetén: az antidepresszánsok nagy részének ugyanis 4-6 hétre van szüksége, hogy elérje hatását. Az orrspraynek három kísérleti szakaszon kell átesnie, hogy alkalmazható lehessen a kezelések során.

Bár a kutatás során nem számoltak be ketaminfüggőségről, több vizsgálatra lesz szükség ennek ellenőrzéséhez. Brit kutatók pedig a ketamin intravénás alkalmazásának lehetőségét vizsgálják a depresszió elleni kezelésben.

Külön engedély szükséges

Mivel a ketamin érzéstelenítőként orvosi használatra engedélyezett, korlátozottan felírható depresszió ellen is: ezt az egyesült államokbeli és brit magánklinikákon meg is teszik. Ám ahhoz, hogy a közegészségügyben is felírható legyen, külön engedélyt kell kapni a depresszió elleni kezelésre. Összességében a ketamin Rupert McShane oxfordi szakértő szerint olyan depressziós eseteken segíthet, amelyeken korábban "semmi más nem".

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)