Ha 5 kérdésre igen a válasz, forduljunk szakemberhez

Aki az alábbi tíz kérdésből legalább ötre igennel válaszol, és már legalább két hete fennállnak az adott panaszai, annak érdemes mielőbb szakértői segítséget kérnie - a háttérben ugyanis valószínűleg depresszió áll.

A depresszió egy igen gyakori mentális zavar, amely legalább negyedmilliárd embert érint világszerte. Felismerését és az érintettek szakszerű segítséghez jutását azonban a mai napig hátráltatják bizonyos tévhitek és negatív előítéletek. Először is fontos leszögezni, hogy nem egy "női betegségről" beszélünk, ugyanis a férfiakat is ugyanúgy érintheti, ráadásul a befejezett öngyilkosságok száma éppen az "erősebbik nem" körében magasabb.

Egyre többször kerül szóba a szülés utáni depresszió , így egyre több újdonsült édesanya meri felvállalni, hogy segítségre van szüksége. Az érem másik oldaláról azonban eddig mintha elfeledkeztünk volna: az apákról.

Vannak olyan, igen káros hiedelmek is, amelyek miatt sokan túl sokáig halogatják a segítségkérést. Ilyen például az, hogy ez nem is egy valós betegség, csak az érintettek fejében létezik, illetve az, hogy a depresszió a gyengeség jele , vagy nem több egyszerű szomorúságnál. Az sem igaz, hogy a depresszió kialakulása azon múlik, hogy eldöntjük, rosszul érezzük-e magunkat.

A probléma bagatellizálása egy idő után komolyan kihathat a depressziós ember mindennapjaira és életminőségére, és akár tartós testi tünetek is megjelenhetnek. Az állandó rossz közérzet, a gyakori szédülés, a fej-, hát- és hasfájás, valamint az emésztési gondok is lehetnek a kezeletlen depresszió megnyilvánulásai, de még akár szívproblémák és légzési nehézségek hátterében is megbújhat ez a betegség.

depressziós nő
Az üresség, az örömtelenség és a reménytelenség érzése is depresszióra utal. Fotó: Getty Images

Öt igennél már gyanakodni kezdhetünk

A fentiek miatt tehát nagyon fontos, hogy depresszió gyanúja esetén mielőbb szakemberhez forduljunk. Ahhoz pedig, hogy milyen panaszok esetén kezdjünk gyanakodni, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közösségi oldalán megosztott kérdőív nyújt segítséget. Gondolkodjunk el az alábbi kérdéseken, és válaszoljunk igennel vagy nemmel.

  • Lehangoltnak, szomorúnak, üresnek érzi magát?
  • Kedvtelen, az érdeklődése és az örömérzése csökkent?
  • Nyugtalan vagy gátolt, lelassult?
  • Reménytelen, fáradt, kevés az energiája?
  • Bűntudata van, értéktelennek érzi magát és vádolja magát?
  • Alvásproblémái vannak?
  • Túl sokat vagy túl keveset eszik, hirtelen testsúlyváltozást tapasztalt a közelmúltban?
  • Csökkent a szexuális vágya, szexuális életében zavarok vannak?
  • Csökkent az összpontosítási, gondolkodási és döntési képessége?
  • Halálvágy, öngyilkossági gondolatok gyötrik?

Hogyan tovább?

Amennyiben legalább öt kérdésre igennel válaszoltunk, és ez az állapot már minimum 2 hete fennáll, akkor az NNK azt javasolja, hogy keressük fel háziorvosunkat vagy a pszichiátriai gondozót, és kérjünk segítséget. Nem kell tehát beletörődnünk a helyzetünkbe, a depresszió ugyanis megfelelő terápiával - és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel - hatékonyan gyógyítható.

Ha pedig öngyilkossági gondolataink is vannak, akkor haladéktalanul hívjuk fel a lelki elsősegélyt a 116-123-as ingyenes számon. De akkor is érdemes kikérni egy szakértő tanácsát, ha a fenti leírás alapján nem magunkra, hanem egyik családtagunkra vagy barátunkra ismertünk rá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra