Ez még nem depresszió

A depresszió szót sokan használják kicsit felelőtlenül mások állapotának leírására, pedig fontos tisztában lenni vele, hogy ez tényleg egy betegség, ami több, mint tartós rosszkedv. Nagyon fontos megérteni a kettő közötti különbséget.

Mikor tünet a szomorúság?

Ahelyett, hogy magunkat vagy akár valaki mást depressziósként emlegetünk, érdemes kicsit átgondolni, hogy pontosan milyen érzések állnak a háttérben. A szomorúság az egyik leggyakoribb. Ezzel minden ember többször is találkozik élete során: általában valamilyen kudarc, csalódás váltja ki, de idővel az érzés megfakul és elmúlik. Ezzel szemben a depresszió mindennel kapcsolatban szomorúvá tesz, az érzés konstans, ráadásul szakértők szerint a depressziósok gyakran minden különösebb, látható ok nélkül érzik magukat rettenetesen.

A magány már depresszió?

A magány is olyasmi, amivel mindnyájan találkozunk, sokan pedig egy hosszabb magányos periódus után, mikor már nagyon zavarja őket az állapot, úgy gondolják, hogy depressziósok lettek. Pedig a magányt sokkal könnyebb leküzdeni, mint a depressziót, mert előbbin segíthet, ha kicsit erőt veszünk magunkon, és új társaságba kezdünk járni, vagy például jótékonysági munkát végzünk, ahol új embereket ismerünk meg. A depresszióra sajnos ez sem igaz.

Ezeket az érzéseket keverik össze leggyakrabban a depresszióval
A magány érzését is könnyű összetéveszteni a depresszióval

Szorongás vagy depresszió?

A szorongást sem ritka, hogy összekeverik a depresszióval, ami abból a szempontból akár indokolt is lehet, hogy a kettő között valóban van kapcsolat. Ugyanakkor, aki szorong, még nem feltétlenül depressziós is, feltéve, ha a szorongás valamilyen erőpróba, kihívás, például egy fontos találkozó, állásinterjú vagy vizsga előtt tör rá. Ha azonban a szorongás konstanssá válik, és az élet minden területén, mindenféle dologgal kapcsolatban jelentkezik, akkor ez már valóban utalhat depresszióra.

A depresszió ellen néhány különösebb, nem hétköznapi technikával is küzdhetünk. Ezekből mutatunk néhányat az alábbi cikkünkben .

A stresszel is hasonló a helyzet

A stresszel nagyjából ugyanez a helyzet. A húzósabb időszakokban, amikor nagyon sok a munka, vagy éppen valamilyen családi krízist kell megoldani, teljesen normális, hogy stresszelünk, és bizonyos helyzetekben még egy kis extra motivációt is adhat. Másfelől viszont a krónikus stressz már tartozhat a depresszió tünetei közé, de ilyenkor általában nem ez az egyetlen jele a kedélybetegségnek.

Az unalmat se keverjük össze vele!

Az unalom, pontosabban az az érzés, hogy nem élvezzük például a munkánkat, és emiatt sokat érezzük kedvetlennek magunkat, szintén nem keverendő össze a depresszióval, hiszen ha mellette még vannak olyan dolgok az életünkben, amelyeket kedvvel csinálunk, akkor valójában csak egy konkrét dologgal van problémánk. A kedélybetegek ezzel szemben szinte semmit nem tudnak élvezni, és elvesztik az érdeklődésüket a hobbijukkal vagy akár a szexszel kapcsolatban is.

Forrás: care2.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra