Itthon is csendes járványként terjed a depresszió

Másként kellene a depressziósokat ellátni, mint most, mert folyamatosan nő a számuk az egész régióban, állítja egy új kutatás.

Tíz közép- és kelet-európai, valamint balti országban vizsgálták a depresszió társadalmi helyzetét, a kutatás eredményeit pedig a Globsec Forum 2022 panelbeszélgetésén mutatták be. A tanulmány ajánlott intézkedéseket is megfogalmaz a depressziókezelés javítására. A kutatásban részt vevő szervezetek képviselői egy betegmemorandumot nyújtottak át a régió politikai döntéshozóinak, amelyben a depresszióval kapcsolatos – jelenleg erősen hiányos – ellátás minőségének javítását kérték tőlük.

A COVID-19 pszichológiai hatásai tovább rontottak a depressziósok helyzetén. Fotó: Getty Images
A COVID-19 pszichológiai hatásai tovább rontottak a depressziósok helyzetén. Fotó: Getty Images

Közép-Kelet-Európában és a Baltikumban több mint 2,4 millió ember szenved depresszióban. Bár önmagában már ez a szám is magas, a depresszióról gyakran nem beszélnek az érintettek, mivel változatlanul jelen van a társadalomban a mentális egészséggel kapcsolatos megbélyegzés. Helyi adatok szerint a legtöbb depressziós esetet még mindig nem kezelik.

A COVID-19 pszichológiai hatásai tovább rontottak a helyzeten, a szorongás és a depresszió globális előfordulási gyakorisága csak a világjárvány első évében 25 százalékkal nőtt. Valószínűsíthető, hogy ez a szám most még magasabb. A depresszió témája tehát az elmúlt években aktuálisabbá vált, mint valaha, ezért orvosok és tudósok világszerte "csendes pandémiának" nevezik.

Az ellátás elengedhetetlen fejlesztése

Közép- és Kelet-Európából, valamint a Baltikumból tíz, szakértőkből és kutatókból álló csoport elemezte a depresszióellátás helyzetét országukban, és a pozsonyi Globsec Forum keretében mutatták be a főbb kutatási eredményeiket. A tanulmány főbb megállapításai a következők.

Szükség van a mentális egészséggel kapcsolatos ellátás javítására. A legtöbb kelet-közép-európai és balti ország elmarad az uniós átlagtól az erre irányuló beruházások terén. Mind a szakmai kapacitásokat, mind a depresszió által leginkább veszélyeztetett emberek közösségi ellátását fejleszteni kell.

Elengedhetetlen az integrált ellátás létrehozása. Szükség van egy olyan betegközpontú rendszer felállítására, amely a depresszióban szenvedő embereket egész életük során támogatja. A mentálhigiénés és szociális segítő szolgáltatások integrációja az egészségügyi rendszerekbe növelheti a kezelési arányt és csökkentheti a betegséggel járó terheket is.

A betegek és családtagjaik hosszú távú stratégiát igényelnek. A depressziós betegek és családjaik ugyanolyan, stratégián alapuló ellátást érdemelnek, mint a rákos betegek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: