A téli depresszió leküzdése

Az ünneplést és pihenést követően sokan érzik úgy, hogy úrrá lesz rajtuk a lehangoltság. Lássuk, mit tehetünk a probléma kezelése érdekében!

Járjunk társaságba!

Milyen tünetek esetén érdemes téli depresszióra gyanakodnunk? Részletek itt.

Több kutatás is igazolja, hogy a visszahúzódás a társasági élettől a depresszió egyik tünete is lehet. Ezzel szemben a barátainkkal, szeretteinkkel eltöltött idő kifejezetten gyógyhatású. Próbáljunk tehát tudatosak lenni ezen a téren, ne mondjunk le meghívásokat, és legalább hetente egyszer mozduljunk ki egy kicsit. Ha több nem fér bele, akkor legalább munka után igyunk megy egy teát vagy kávét valamelyik barátunkkal.

Használjuk a fényt!

A Harvard Egyetem kutatása szerint a fényterápia ugyanúgy hatásos a kedélybetegség ellen, mint az antidepresszánsok. Ennek oka, hogy mind a kettő növeli az agyban a szerotonin szintjét. Terápiás lámpát már több szaküzletben be lehet szerezni, amelyet az ébredés utáni első órában a legjobb használni.

A téli depresszió egyik legjobb ellenszere a társaságban töltött idő
A téli depresszió egyik legjobb ellenszere a társaságban töltött idő

Szedjünk D-vitamint!

Kutatások igazolják, hogy a D-vitamin-hiánytól szenvedők elkerülhetik a szezonális depressziót, ha megemelik a vitaminadagjukat. A D-vitamin szintén nagyon fontos az agy szerotonintermeléséhez. Ha a téli hónapokban észrevesszük, hogy huzamosabb ideig levertek, rosszkedvűek vagyunk, akkor érdemes lehet ellenőrizni a D-vitamin-szintünket.

Színterápia

Egy 2015-ben készült tanulmány szerint ha élénk színű tárgyakkal vesszük körül magunkat, akkor ez segít, hogy jobb legyen a kedvünk, illetve éberebbek és koncentráltabbak legyünk. Hordjunk színes ruhákat, kiegészítőket, tegyünk virágokat, zöld növényeket az asztalra, vegyük körbe magunkat színes képekkel! Többet segíthet, mint gondolnánk.

Testmozgás

A rendszeres mozgás segít felvenni a harcot a depresszióval, éppen ezért télen különösen fontos, hogy ne hanyagoljuk el a sportolást és az edzéseket. Ha nincs kedvünk kimozdulni, akkor keressünk a neten egy torna- vagy jógavideót, és mozogjunk otthon. A lényeg a rendszeresség, hiszen már heti négy-öt alkalommal végzett, félórányi, közepes intenzitású testmozgás is gyógyhatású lehet.

Forrás: womenshealthmag.com

Egy felmérés szerint az emberek 4-6 százaléka számára a hétköznapi rutinfeladatok ellátása is gondot okoz a szezonális affektív zavar következtében. Részletek itt.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés