Kiderült, milyen csecsemőnek lenni Magyarországon

Melyik szülő veszi ki a legnagyobb részt a csecsemő gondozásából? Milyen gyakran látja a baba a nagyszüleit? Felveszik-e azonnal a kicsit, ha sír, és táplálják-e anyatejjel élete első fél évében? Egyebek mellett ezekre adott választ a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének hazai helyzetet vizsgáló jelentése.

Érdekes megállapításokat tett a június elején publikált Csecsemőkor Magyarországon című jelentés , amely a néhány hónapos babák életkörülményeit vizsgálta. Egyebek mellett az is kiderült, hogy a legtöbb család a nagyszülőkkel is meglehetősen szoros kapcsolatot ápol. A csecsemők csaknem 99 százalékának legalább egy nagyszülője él, és a gyermekek több mint 41 százaléka naponta látja a nagymamáját vagy nagypapáját. 13 százalék egy háztartásban is él valamelyik nagyszülővel legalább az első fél évben – írta az eredményekről beszámoló cikkében a Qubit .

anyaság, szülőség, csecsemő, Magyarország
Az etetés, valamint az éjszakai megnyugtatás gyakran kizárólag anyai feladat. Fotó: Getty Images

Munkamegosztás az anyák és az apák között

Azok a párok, akik a baba fogantatásakor házasok voltak, szinte kivétel nélkül házasok is maradnak legalább a gyermek féléves koráig, és a féléves gyermekek mindössze 4 százalékát neveli egyedülállóként az anya. Mint kiderült, az elsőgyermekes párok között jellemzőbb, hogy a szülők megosztják a gyermek ellátásával kapcsolatos feladatokat. Leginkább a ringatás és a sétálás az, amit az apa és az anya felváltva végez. Ezzel szemben az etetés, valamint az éjszakai megnyugtatás gyakran kizárólag anyai feladat. Amit pedig tipikusan apai feladatnak gondolnánk, az a fürdetés, ám ezt is csupán a megkérdezettek 11,5 százaléka vállalja rendszeresen vagy mindig.

A kutatásban részt vevő csecsemők átlagosan 51,5 centiméterrel és 3270 grammal jöttek világra. A koraszülöttek aránya 8 százalék alatt volt. A szülők válaszai alapján a babák több mint felét azonnal felveszik, ha sír, és 63 százalékuknak cumit is adnak, hogy megnyugodjon. Kiderült továbbá, hogy a csecsemők több mint 94 százalékát táplálták anyatejjel az első fél évében, ám az ajánlások ellenére jellemzően nem kizárólag anyatejet kapnak a babák. A kicsik háromnegyedénél az igény szerinti szoptatás elvét követik az édesanyák.

Alváshiány és szorongás

Az újdonsült anyák átlagosan 6-7 órát alszanak, ám gyakran ezt is 2-3 megszakítással. Ezzel szemben a babák átlagos alvásideje 12,5 óra, vagyis kétszer annyi, mint az anyáké. Azonban a csecsemők harmada még így is kevesebbet alszik az ajánlott napi 12 óránál. A félévesek csaknem 45 százaléka még nem alussza át az éjszakát.

A szülők majdnem tizede erős szorongásokkal küzd a baba megérkezését követően, az anyák többsége viszont alapvetően elégedettséggel és pozitív érzésekkel beszél az anyasásáról. Az anyák majdnem fele azonban tapasztal valamilyen egészségügyi problémát a szülést követően.

Az anyák többsége nem magányos

Bár az anyává válás sokak szerint egyet jelent az elmagányosodással , a Népességtudományi Kutatóintézet által megkérdezett kisgyermekes nők jellemzően 3-4 közeli baráttal is rendelkeznek, és többségük napi szinten tartja a kapcsolatot a saját édesanyjával. Legfeljebb 6 hónappal a szülés után viszont mindössze az anyák 4 százalék tér vissza legalább részben a munka világába, míg 47 százalékuk új munkahelyet keresne, amint a gyermekük közösségbe – bölcsődébe vagy óvodába – kerül.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra