Minden hatszázadik csecsemő Down-szindrómával születik

Számos oka lehet annak, hogy valaki 40 év felett vállal gyermeket, az viszont tény, hogy ebben az esetben a terhesség több komplikációval járhat.


Rubel Réka szülész-nőgyógyász az RTL-nek elmondta, fiatalabb korban sokkal könnyebb a teherbe esés is és az utána való időszak is. Ezért 37 év felett viszont már olyan genetikai- és ultrahangvizsgálatokat javasolnak, amelyekkel a magzatnál bizonyos betegségeket ki lehet szűrni.

A down-szindróma hátterében Kromoszóma-rendellenesség áll. Fotó: Getty images
A down-szindróma hátterében Kromoszóma-rendellenesség áll. Fotó: Getty images

Az orvos elmondta, ma minden hatszázadik csecsemő Down-szindrómával születik. A fiatalabb anyukák kisebb eséllyel hoznak világra Down-szindrómás gyerekeket, a később teherbe eső nők esetében viszont gyakoribb az előfordulás.

A kismamákat érintő veszélyek közé sorolta a terhességi cukorbetegséget és a magas vérnyomást, amely szintén nagyobb eséllyel fordul elő a 40 év fölötti várandósságnál.
Rubel Réka hozzátette, természetesen nem minden késői terhesség kockázatos.

Érdekes kérdés, hogy a nők szervezete vajon alkalmazkodik-e a kései gyerekvállaláshoz. A szakértő szerint tudósok bizonyára  vizsgálják a kérdést, ő még nem olvasott ilyen irányú kutatásokat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)