Ezért fontos megölelni a csecsemőket

Egy friss kutatásból kiderült, hogy a 4 hónapos babák már képesek megkülönböztetni szüleik és egy idegen ölelését.

A gyermek első életéve sok szempontból meghatározó, hiszen ilyenkor óriási fejlődésen megy keresztül. De mivel a nyelvi kommunikációja még kezdetleges, a testbeszéd és az érintés nagy szerepet kap. A tokiói Toho Egyetem tudósai is erre jutottak, mikor azt vizsgálták, hogyan reagál egy csecsemő az ölelésre.

A baba fejlődése az első 3 hónapban A születés utáni első három hónapban a kisbabák rendkívül látványos változásokon esnek át: mosolyogni, sőt nevetgélni kezdenek, egyre nagyobb figyelmet szentelnek környezetüknek, a harmadik hónap végére pedig már szüleik arcát is megismerik. Részletek itt .

Megfigyelték, hogy a 4 hónapos vagy fiatalabb baba szívverése lelassult, vagyis a kisded ellazul, ha valamelyik szülője, gondviselője megölelte. Ha csak egyszerűen a karjukba vették, például etetéshez vagy hordozáshoz, az nem váltott ki ugyanilyen hatást. A vizsgálatok során a csecsemők RRI-értékét mérték, amely a szívverés reciproka: amikor a pulzus emelkedik, az RRI csökken, és persze fordítva.

A 4 hónapos babák meg tudják állapítani, hogy egy szülőjük vagy idegen öleli őket. Fotó: Getty Images
A 4 hónapos babák már meg tudják állapítani, hogy egyik szülőjük vagy idegen ember öleli őket. Fotó: Getty Images

A kísérlet során megmérték a csecsemők RRI-értékét úgy, hogy kiemelték őket a kiságyból, majd 20 másodpercig tartották a kezükben, úgy, hogy lazán ölelték , illetve szorosabban is. Mindezt valamelyik szülőjükkel, utána megismételték a kísérletet egy idegennel. A babák RRI-értéke egyedül akkor emelkedett meg, vagyis akkor csökkent a pulzusuk, ha egyik szülőjük ölelte őket. Ennek oka az lehet, hogy a gyermekek már 12 hetes koruktól kezdve képesek megkülönböztetni szüleiket más emberektől.

Kölcsönös nyugtató hatás

Az ölelés pedig nemcsak a kisdedre hat nyugtatóan, hanem a szülőkre is, a megfigyelések alapján az ő szívverésük is csökkent ilyenkor. A tanulmány egyik szerzője, Sachine Yoshida szerint mindez arra utal, hogy az ölelés úgy működik a gyermek és szülő között, mint a szeretet, boldogság kommunikációs eszköze.

A szerzők ezenkívül rámutattak még egy érdekes felfedezésre. A kísérletekből az derült ki, hogy az ölelés nyugtató hatása kevésbé érvényesült, ha a csecsemő sírt, valamiért zaklatott volt. Fontos tehát, hogy ne csak akkor öleljük meg babánkat, amikor kifejezetten megnyugtatni, vigasztalni szeretnénk.

Forrás: Medical News Today

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)