Ezért fontos megölelni a csecsemőket

Egy friss kutatásból kiderült, hogy a 4 hónapos babák már képesek megkülönböztetni szüleik és egy idegen ölelését.

A gyermek első életéve sok szempontból meghatározó, hiszen ilyenkor óriási fejlődésen megy keresztül. De mivel a nyelvi kommunikációja még kezdetleges, a testbeszéd és az érintés nagy szerepet kap. A tokiói Toho Egyetem tudósai is erre jutottak, mikor azt vizsgálták, hogyan reagál egy csecsemő az ölelésre.

A baba fejlődése az első 3 hónapban A születés utáni első három hónapban a kisbabák rendkívül látványos változásokon esnek át: mosolyogni, sőt nevetgélni kezdenek, egyre nagyobb figyelmet szentelnek környezetüknek, a harmadik hónap végére pedig már szüleik arcát is megismerik. Részletek itt.

Megfigyelték, hogy a 4 hónapos vagy fiatalabb baba szívverése lelassult, vagyis a kisded ellazul, ha valamelyik szülője, gondviselője megölelte. Ha csak egyszerűen a karjukba vették, például etetéshez vagy hordozáshoz, az nem váltott ki ugyanilyen hatást. A vizsgálatok során a csecsemők RRI-értékét mérték, amely a szívverés reciproka: amikor a pulzus emelkedik, az RRI csökken, és persze fordítva.

A 4 hónapos babák meg tudják állapítani, hogy egy szülőjük vagy idegen öleli őket. Fotó: Getty Images
A 4 hónapos babák meg tudják állapítani, hogy egy szülőjük vagy idegen öleli őket. Fotó: Getty Images

A kísérlet során megmérték a csecsemők RRI-értékét úgy, hogy kiemelték őket a kiságyból, majd 20 másodpercig tartották a kezükben, úgy, hogy lazán ölelték, illetve szorosabban is. Mindezt valamelyik szülőjükkel, utána megismételték a kísérletet egy idegennel. A babák RRI-értéke egyedül akkor emelkedett meg, vagyis akkor csökkent a pulzusuk, ha egyik szülőjük ölelte őket. Ennek oka az lehet, hogy a gyermekek már 12 hetes koruktól kezdve képesek megkülönböztetni szüleiket más emberektől.

Kölcsönös nyugtató hatás

Az ölelés pedig nemcsak a kisdedre hat nyugtatóan, hanem a szülőkre is, a megfigyelések alapján az ő szívverésük is csökkent ilyenkor. A tanulmány egyik szerzője, Sachine Yoshida szerint mindez arra utal, hogy az ölelés úgy működik a gyermek és szülő között, mint a szeretet, boldogság kommunikációs eszköze.

A szerzők ezenkívül rámutattak még egy érdekes felfedezésre. A kísérletekből az derült ki, hogy az ölelés nyugtató hatása kevésbé érvényesült, ha a csecsemő sírt, valamiért zaklatott volt. Fontos tehát, hogy ne csak akkor öleljük meg babánkat, amikor kifejezetten megnyugtatni, vigasztalni szeretnénk.

Forrás: Medical News Today

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció