Mutatjuk, hogyan lehet nyugodt éjszakánk

A módszernek köszönhetően az esti tévénézés vagy zenehallgatás nem rontja majd a pihenés minőségét - állítják a szakértők.

Ennyit számít, ha egy órával korábban kelünk - kattintson!

A szakemberek nem javasolják, hogy közvetlen elalvás előtt tévét nézzünk, mert így nagy eséllyel megzavarhatjuk a nyugodt éjszakai pihenést. A tévézés ugyanis stimulálja az agyat, így nem tudunk kikapcsolni és elaludni. Ha pedig mégis sikerülne, nem fogunk nyugodtan aludni. A tévéből érkező kék fénynek nincs túl jó hatása egészségünkre nézve - egy 2019-es tanulmány szerint csökkentheti a nyugodt éjszakai pihenéshez szükséges melatonin termelődését is.

Persze vannak, akik szerint így sem rossz ötlet tévére elaludni, de a szakemberek szerint létezik egy egyszerű trükk, amivel ők is és mindenki más is még nyugodtabb éjszakai pihenésre számíthat az esti tévénézés vagy zenehallgatás után.

Nyugodtabban alhatunk az esti tévézés vagy zenehallgatás után egy egyszerű trükkel.
Nyugodtabban alhatunk az esti tévézés vagy zenehallgatás után egy egyszerű trükkel. Fotó: Getty Images

Évek óta létező módszer

Michael Scullin alváskutató néhány évvel ezelőtt javasolta először, hogyalváselőtt 5-10 percet szánjunk arra, hogy írjuk össze a másnapi feladatainkat. Ez segítheti a "tehermentesítésünket", megnyugtat és hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben ki tudjunk kapcsolni. Az utóbbi időben egyre több tanulmány szerzői javasolják ezt a módszert. Segítségével nemcsak a következő nap indulhat könnyebben, hanem hosszú távon rendszerezettebbé is válhat az életünk - nem mellesleg jobban is alhatunk.

Mi a gond a zenehallgatással?

Sokan zenét hallgatnak lefekvés előtt, mert a kedvenc dalaik megnyugtatják őket, de a szakemberek szerint ez sem minden esetben igaz: a zenehallgatás is hathat negatívan az alvásunkra. Ha egy dallam "betapad", azt tudat alatt szól tovább a fejünkben, akkor is, ha már pihenni szeretnénk.

És hogy mit tehetünk? Scullin szerint valamilyen kognitív aktivitás, például a jegyzetelés segíthet megszabadulni a dallamtapadásunktól, és megkönnyítheti az alvást. Méghozzá azért, mert ha egy feladatra vagy problémára fókuszálunk, az segíthet elterelni az agyunk figyelmét arról a dalról, amit néhány perccel korábban még dúdoltunk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: