Küzdelem az éjszakai felébredések ellen

Az álmatlanság a legtöbb ember számára azt jelenti, hogy bármennyire is fáradt, nem tud elaludni. Azonban előfordul, hogy valaki sikeresen elalszik, aztán felriad éjjel, és visszaaludni nem képes. Mit lehet tenni ilyenkor?

A legújabb kutatási eredmények szerint rosszabb, ha többször is felébredünk éjjel, ám többet alszunk, mint ha kevesebbet alszunk, de azt egyben, ébredések nélkül. Az álmatlanságnak is vannak különböző altípusai: van, aki nehezen tud elaludni, mások viszont nagyon könnyen elalszanak, de többször felriadnak, és nehezen tudnak visszaaludni.

Ennek számos oka lehet, külső és belső egyaránt. A külső okok közé tartozik például egy hirtelen zaj, amire felriadunk, a menopauza idején a hormonális változások miatt ébredéseket okozhatnak a hőhullámok, az izzadás, a szorongás, a szívdobogásérzés.

Az alvásnak négy különböző szakaszát különböztetjük meg, amik egy ciklussá állnak össze. Egy átlagos éjjel mintegy öt ciklust él meg szervezetünk. De mi történik a különböző szakaszok alatt? Mutatjuk, kattintson! Különböző betegségek is okozhatnak ébredéseket éjszaka, ezek közé tartozik az alvási apnoé , a krónikus fájdalom és az azzal járó betegségek (fibromyalgia, arthritis stb.), a gyakori vizelési inger, a depresszió, a szorongás, de a sort még hosszasan lehetne folytatni.

Mit tehetünk, ha nem tudunk visszaaludni?

Mindenkinél normális, hogy időnként többször is felébred éjszaka, például egy megfázás miatt, vagy mert egy problémát nem tud kiverni a fejéből. A szakemberek azt javasolják, hogy akkor érdemes orvosi segítséget is kérni az éjszakai ébredések megoldásához, ha hetente minimum háromszor megtörténik, legalább harminc percet töltünk úgy, hogy vissza tudnánk aludni, és ez a probléma legalább egy hónapja fennáll. Orvosi segítséggel kideríthető az alapbetegség, leváltható az esetleg problémát okozó gyógyszer, de akár a stressz kezeléséhez is támogatást kaphatunk.

Mit tehetünk otthon azért, hogy az éjszakáink elviselhetőbbek és pihentetőbbek legyenek?

Igyekezzünk megfelelő körülményeket teremteni az alváshoz (sötét, hűvös, csendes szoba, kellemes tapintású ágynemű stb.), és minden nap próbáljuk ugyanakkor lefeküdni és felkelni.

Délután már ne szundikáljunk és lefekvés előtt három órával ne fogyasszunk alkoholt, nehéz ételeket.

A sportolást is időzítsük inkább reggelre vagy délutánra.

Koffeintartalmú italokat pedig lefekvés előtt legalább nyolc órával igyunk utoljára (tehát, ha este 10 órakor szeretnénk lefeküdni, akkor ebéd után igyunk csak kávét), mert nemcsak ébren tarthat, de az alvás mélységét is megzavarja.

Ha felébredtünk éjjel, ne maradjunk ágyban. Az, hogy álmatlanul forgolódunk, állandóan az órát figyeljük, vagy csak frusztráltan bámuljuk a plafont, egyáltalán nem segít. Menjünk át egy másik szobába, és végezzünk valamilyen csendes, kikapcsoló tevékenységet, lehetőleg olyat, amelyhez nem kell túl sok fény. A számítógéptől, tablettől, okostelefontól azonban óvakodjunk, mert a képernyőből áradó kékes fény még jobban felébreszthet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: