Koronavírus: életmentő a jó alvás

A házikaranténban is nagyon fontos a megfelelő pihenés, ezért a Magyar Alvás Szövetség ingyenes, alvással kapcsolatos életmód tanácsadást indít, hogy segítsen.

Bár a koronavírus elsősorban az idős, krónikus betegséggel küzdő emberek életét követelheti, néhány esetben fiatal, egészséges emberek is belehaltak. Kattintson és tudjon meg többet.

A nem megfelelő minőségű vagy mennyiségűalvásnöveli az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió vagy a világon a legtöbb halált okozó szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Tudjuk azonban, hogy ezek a krónikus betegségek most különösen nagy kockázatot jelentenek a koronavírus-járványban, hiszen a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunyt áldozatok majd mindegyike szenvedett valamelyiktől a felsorolt kórokból.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Nem véletlen tehát, hogy a Magyar Alvás Szövetség ingyenes, alvással kapcsolatos életmód tanácsadást indít szerdánként, online a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ közvetítésével. Az ingyenes tanácsadást Pálffi Brigitta alvásterapeuta vezeti, a szerdánként 17 és 18 óra közötti alkalom célja pedig, hogy segítsék az érdeklődőket a megfelelő életmód fenntartásában, alakításában. A tanácsadást ide kattintva követhetik.

Mint közleményükben kiemelték, az alváslét az egészséges életmód alapja, amelynek minőségére minden körülmények között, így a karantén helyzetben is oda kell figyelnünk. Ha kibillenünk a korábban megszokott életritmusunkból, az úgynevezett cirkadián ritmusunk megsérül, akkor azt észre kell vennünk és helyre kell állítanunk. Felelősséggel tartozunk magunkért, a hálótársunk, a gyermekünk, a szüleink, a családunk jó alvásáért is - hangsúlyozzák a szakemberek, s megjegyzik: az online tanácsadás bár segíthet, teljesen nem helyettesít(het)i azalvászavarokés az alvásbetegségek gyógyítását, amely alvásorvos, szomnológus és más egészségügyi szakemberek feladata.

Amerikában attól félnek, télen súlyosabb lesz a járvány - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció