Így számolhatjuk ki az alvásigényünket

A megfelelő alvási rutin kialakulása az egészségünk szempontjából kiemelkedően fontos dolog. Érdemes azzal elkezdeni, hogy meghatározzuk, hogy a szervezetünknek napi szinten mennyi alvásra van szüksége.

Céljaink hajszolása cirkadián ritmusunk felborulásához, alvászavarokhoz kialakulásához vezethet, s ezáltal jelentősen megnövelheti többek között a depresszió, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás vagy a szívproblémák kockázatát. További részletek itt .

A szakértők szerint a pihentető alvás éppen olyan fontos egy ember számára, mint az étel és a víz. Ha eleget alszunk, az segíthet megelőzni bizonyos betegségek kialakulását, erősíti az immunrendszert és a mentális egészségünknek is jót tesz. Ennek ellenére nagyon sokan nem alszanak eleget - a CDC (Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) adatai szerint a felnőttek körülbelül egyharmada. Ezen pedig mindenképpen meg kell próbálni változtatni.

Életkortól is függ

Bár vannak általános ajánlások, az, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége napi szinten, függhet az életmódtól, genetikától és egészségi állapottól is. A National Sleep Foundation (NSF) szerint az életkor függvényében az alábbi mennyiségű időt kell(ene) alvással tölteni:

  • újszülöttek (0-3 hónapos kor): 14-17 óra
  • csecsemők (4-11 hónap): 12-15 óra
  • totyogók (1-2 év): 11-14 óra
  • ovisok (3-5 év): 10-13 óra
  • kisiskolások (6-13 év): 9-11 óra
  • tinédzserek (14-17 év): 8-10 óra
  • fiatal felnőttek (18-25 év): 7-9 óra
  • felnőttek (26-64 év): 7-9 óra
  • idősek (65 év és a felett): 7-8 óra

alvás, alvásigény, nők
A nőknek több alvásra lenne szükségük. Fotó: Getty Images

Ahhoz, hogy napi átlag 8 órát aludjunk, érdemes minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni. Hozzá kell számolni azt is, hogy a szakértők szerint az embereknek átlagosan 10-20 percre van szükségük ahhoz, hogy álomba merüljenek. Ha átlagosan 15 perccel számolunk, akkor ha valaki például reggel 6-kor kel, annak érdemes este 9.45-kor lefeküdni, aki pedig 8-kor, annak 11.45-kor.

A nőknek több alvás kell

Egy brit kutatás szerint, amelynek vezetője dr. Jim Thorne alvásszakértő volt, a nőknek átlagban napi 21 perccel több alvásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek legyenek, mint a férfiaknak. Ennek az oka, hogy a nők gyakran csinálnak több dolgot egyszerre, ami nagyobb agyi igénybevételt jelent, ezért az agyuknak több pihenés is kell. Hatással lehetnek az alvásigényre az olyan, hormonális változásokkal járó állapotok is, mint a várandósság vagy a menopauza .

Ahhoz, hogy az alvásunk valóban pihentető legyen, érdemes minden nap ugyanakkor lefeküdni és felkelni, rendszeresen mozogni, mértékletesnek lenni az alkohollal és a nikotinnal, valamint kora délután után már nem fogyasztani olyasmit, amiben koffein van. Emellett fontos, hogy a lefekvés előtti fél-egy órában, ha tehetjük, már ne nézzünk semmilyen képernyőt.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: