Így számolhatjuk ki az alvásigényünket

A megfelelő alvási rutin kialakulása az egészségünk szempontjából kiemelkedően fontos dolog. Érdemes azzal elkezdeni, hogy meghatározzuk, hogy a szervezetünknek napi szinten mennyi alvásra van szüksége.

Céljaink hajszolása cirkadián ritmusunk felborulásához, alvászavarokhoz kialakulásához vezethet, s ezáltal jelentősen megnövelheti többek között a depresszió, a 2-es típusú cukorbetegség, azelhízásvagy a szívproblémák kockázatát. További részletek itt.

A szakértők szerint a pihentetőalváséppen olyan fontos egy ember számára, mint az étel és a víz. Ha eleget alszunk, az segíthet megelőzni bizonyos betegségek kialakulását, erősíti az immunrendszert és a mentális egészségünknek is jót tesz. Ennek ellenére nagyon sokan nem alszanak eleget - a CDC (Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) adatai szerint a felnőttek körülbelül egyharmada. Ezen pedig mindenképpen meg kell próbálni változtatni.

Életkortól is függ

Bár vannak általános ajánlások, az, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége napi szinten, függhet az életmódtól, genetikától és egészségi állapottól is. A National Sleep Foundation (NSF) szerint az életkor függvényében az alábbi mennyiségű időt kell(ene) alvással tölteni:

  • újszülöttek (0-3 hónapos kor): 14-17 óra
  • csecsemők (4-11 hónap): 12-15 óra
  • totyogók (1-2 év): 11-14 óra
  • ovisok (3-5 év): 10-13 óra
  • kisiskolások (6-13 év): 9-11 óra
  • tinédzserek (14-17 év): 8-10 óra
  • fiatal felnőttek (18-25 év): 7-9 óra
  • felnőttek (26-64 év): 7-9 óra
  • idősek (65 év és a felett): 7-8 óra

alvás, alvásigény, nők
alvás, alvásigény, nők

Ahhoz, hogy napi átlag 8 órát aludjunk, érdemes minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni. Hozzá kell számolni azt is, hogy a szakértők szerint az embereknek átlagosan 10-20 percre van szükségük ahhoz, hogy álomba merüljenek. Ha átlagosan 15 perccel számolunk, akkor ha valaki például reggel 6-kor kel, annak érdemes este 9.45-kor lefeküdni, aki pedig 8-kor, annak 11.45-kor.

A nőknek több alvás kell

Egy brit kutatás szerint, amelynek vezetője dr. Jim Thorne alvásszakértő volt, a nőknek átlagban napi 21 perccel több alvásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek legyenek, mint a férfiaknak. Ennek az oka, hogy a nők gyakran csinálnak több dolgot egyszerre, ami nagyobb agyi igénybevételt jelent, ezért az agyuknak több pihenés is kell. Hatással lehetnek az alvásigényre az olyan, hormonális változásokkal járó állapotok is, mint a várandósság vagy a menopauza.

Ahhoz, hogy az alvásunk valóban pihentető legyen, érdemes minden nap ugyanakkor lefeküdni és felkelni, rendszeresen mozogni, mértékletesnek lenni az alkohollal és a nikotinnal, valamint kora délután után már nem fogyasztani olyasmit, amiben koffein van. Emellett fontos, hogy a lefekvés előtti fél-egy órában, ha tehetjük, már ne nézzünk semmilyen képernyőt.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés