Így lehet igazán hasznos a délutáni szunyókálás

Néha a délutáni szundi elengedhetetlen a feltöltődéshez. De nem minden esetben növeli energiaszintünket, ezért nem mindegy, mikor és mennyit alszunk.

Sokan azért sziesztáznak délután, mert fáradtnak érzik magukat, és azt remélik, visszanyerik az energiájukat. A délutáni alvás a Health Line cikke szerint jó hatással van a reakcióidőnkre, fokozza az éberséget, a figyelmet, segíti a logikus gondolkodást és érvelést, növeli a pozitivitást és a frusztrációtűrést, javítja a memóriát és a tanulási képességeket, és csökkenti a vérnyomást.

Az alvó emberrel is lehet kommunikálni A Northwestern University szakemberei egy nagyon érdekes kutatást végeztek, melynek során mélyen alvó, REM-fázisban lévő emberekkel próbáltak kommunikálni. Az eredményeik azt mutatták, hogy az alvó emberek a szemmozgásaik segítségével képesek voltak egyszerű kérdéseket megválaszolni. Kattintson a részletekért!

De mennyit szundítsunk?

A szundikálás időtartama nagyban befolyásolja az ébredés utáni közérzetünket - ha álmosabbak, fásultabbak vagyunk, jó eséllyel többet aludtunk a kelleténél. A 45 percnél hosszabb alvások megzavarhatják a természetes alvásvezetést, megnehezítve ezzel az éjszakai elalvást, ez pedig "állandósíthatja az alváshiány káros körforgását" - véli Dr. Abhinav Singh, az Indiana Sleep Center orvosigazgatója. Szakértők szerint felfrissülést a rövid szundikálások hozhatnak, a 20-25 perc körüliek az ideálisak arra, hogy kipihentnek és energikusnak érezzük magunkat. Javulhat még a sportteljesítményünk, a memóriánk és a perceptuális tanulási képességeinkre is pozitív hatással lehet.

Néha a délutáni szundi elengedhetetlen a feltöltődéshez. Fotó: Getty Images
Néha a délutáni szundi elengedhetetlen a feltöltődéshez. Fotó: Getty Images

A rövid, könnyű, délutánialvásazért energizálhat jobban, mert ebből jobb ébredni - elég ébernek érezzük utána magunkat. A hosszabb szundi azonban mély alvást eredményezhet, amitől bágyadtnak és dezorientáltnak érezhetjük magunkat. És mivel a szakértők szerint 25 perc után merülünk mélyalvásba, érdemes beállítani az ébresztőt, ha délután energikusabbak szeretnénk maradni. Az sem baj amúgy, ha ebben a 20-25 percben nem esünk bele ebbe a "könnyű alvásba". Egyrészt bármennyi idő hatásos, másrészt, "ha nem alszol el, az valójában azt jelenti, hogy nem vagy elég fáradt ahhoz, hogy elaludj" - fogalmazott Carmel Harrington, a Sleep Health Foundation alvásszakértője. Szóval nem kell 20 percig aludnunk ahhoz, hogy a hatás érvényesüljön.

Segíthet a koffeinszundi

Egy csésze kávé, tea vagy egy eszpresszó elfogyasztása után próbáljunk meg szundikáló üzemmódra váltani, 20-25 percre. Azzal, hogy a koffein blokkolja az egész nap felhalmozódó, az álmosságot elősegítő andezolinreceptorok működését, az energiaszintünk megugrik, nem érezzük magunkat fáradtnak.

Az sem mindegy, mikor pihenünk le

A legtöbb alvásszakértő azt javasolja, hogy legkésőbb 14 óráig iktassuk be a délutáni alvást. A már idézett Harrington szerint a délutáni szunyókálás ideális időpontja 12 és 14 óra között van.

Az alvási rutin a mentális egészség és a minőségi pihenés miatt is aranyat ér.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)