Cirkadián ritmusunkat így tehetjük rendbe

Ha valami miatt az alvás-ébrenlét ritmus kizökken, akkor ennek nagyon sok kellemetlen következménye lehet: álmatlanság, hízás, bizonyos betegségek. Éppen ezért érdemes tudatosan kialakítani bizonyos szokásokat, és konzekvensen ragaszkodni is hozzájuk.

Az egyik legfontosabb a megfelelő alvási higiéné. A szoba, ahol alszunk, legyen sötét, csendes, legyen benne minél kevesebb kütyü, és a hőmérséklet se legyen túl magas. Étkezésünk is befolyásolhatja, hogyan alszunk - a rendszeres étkezés nagyon fontos. Ez nemcsak azt jelenti, hogy naponta háromszor vagy ötször eszünk, hanem azt is, hogy lehetőleg mindig ugyanabban az időben.

Mi zavarhatja a pihentető alvást? Részletek !

A lefekvéshez legközelebb eső étkezés ne legyen túl bőséges és kalóriadús, és semmiképpen se tartalmazzon koffeint. A késő esti étkezések hatására megnő a szervezet inzulinszintje , ami megzavarhatja azokat a hormonális folyamatokat, amelyek felkészítik a szervezetet a pihentető alvásra. A lefekvés és a vacsora között ideális esetben legalább 3-4 órának kellene eltelnie. Érdemes kerülni az olyan diétákat is, amelyek megtiltják egyes ételcsoportok fogyasztását, mert ezek is megzavarhatják a hormonrendszert, illetve az energiaháztartást is, ami pedig ronthatja az alvásunk minőségét.

Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő alvás higiéné
Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő alvási higiéné

Fontos, hogy lehetőség szerint reggelire valami fehérjedúsat együnk, mert ez biztosítja, hogy napközben energikusabbak, aktívabbak legyünk - ez szintén hozzájárulhat a pihentető alváshoz. Akárcsak a rendszeres testmozgás, ami az egyik legjobb természetes módszer a cirkadián ritmusunk megóvására, mivel amellett, hogy kifáraszt, a hormonrendszer kiegyensúlyozásában is fontos szerepet játszik.

Talán meglepően hangzik, de az is számít, hogy mennyi időt töltünk társaságban napközben. Kutatások szerint azok, akiket napközben sok szociális inger ér, az esti órákban pedig kevesebb, jobban alszanak, mivel így a lefekvés idejére csökken az éberségük. Szintén fontos, hogy ha reggel felkelünk, azonnal engedjünk be természetes fényt a lakásba, ami segít behangolni a belső óránkat. Még hatékonyabb, ha egy kevés testmozgással tudjuk ezt párosítani.

Forrás: care2.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: