Az éjjeli lábgörcs lehetséges okai

Az éjszakai lábgörcs egy meglehetősen kellemetlen jelenség, amely sokaknak megnehezíti a nyugodt alvást. De vajon mi váltja ki?

Egy 2012-ben készült kutatás szerint az emberek körülbelül 60 százaléka tapasztal éjszakai lábgörcsöt az élete során. Egy 2017-es tanulmány pedig azt állítja, hogy a lábfejet, illetve a vádlit érintő görcsök 50 éves kor fölött gyakrabban jelentkeznek. De miért? A Prevention cikke alapján összegyűjtöttük a lehetséges okokat.

Kevés guggolás

Egyes kutatások szerint a modern életstílus is felelős lehet a görcsökért. Őseink még sok időt töltöttek el guggolva , ez a póz pedig megnyújtotta a lábuk izmait. Ma már ez a mozdulat nem a mindennapok része, és alapvetően is sokkal kevésbé vagyunk aktívak. Ezek miatt megrövidülnek, merevebbek lesznek az izmok, ami fokozhatja a görcsök esélyét.

Hason alvás

Az sem mindegy, hogy milyen pózban alszunk. Ha például hason, akkor a lábfejünk olyan pózban állhat, amitől a vádlink megfeszül. Ha sokáig vagyunk ebben a pozícióban, attól begörcsölhet a lábunk.

láb, lábgörcs, éjszakai lábgörcs, görcsölés, fájdalom
Ha gyakran alszunk hason, nagyobb eséllyel ébredünk majd lábgörccsel. Fotó: 123rf

Időjárás

Érdekes módon az időjárás is hatással lehet arra, hogy mikor görcsöl be a lábunk. A kutatások szerint nyáron gyakoribb ez a jelenség. Ennek oka idegi eredetű, nyáron ugyanis több napfény éri a testet, ennek hatására pedig több D-vitamin jut a szervezetbe. Így az idegek növekedése és regenerálódása jelentősen felgyorsul, ez pedig görcsöket okozhat.

A folyadékhiány is állhat a háttérben. A test folyadékegyensúlyának felborulása, illetve a verejtékezés miatti elektrolithiány ugyanis szintén lábgörcshöz vezethet. A fokozott izzadás miatt ez a jelenség is nyáron gyakoribb.

Túlterhelés és tápanyaghiány

A nagyon kemény, megerőltető testmozgás is lehet a görcs oka. Ilyenkor az izom mindig azon a helyen görcsöl be, ahol túlterheltük a szöveteket. Tápanyaghiány is okozhat görcsöt – többek között a magnézium, a kalcium és a kálium hiánya. Ezek az elektrolitok segítenek ugyanis fenntartani a test folyadékegyensúlyát.

Emiatt is fontos, hogy komoly fizikai megerőltetéssel, illetve fokozott izzadással járó testmozgás után mindig igyunk. Akár speciális roboráló folyadékkal is pótolhatjuk az elvesztett ásványi anyagokat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)